POLITICĂ

Analiză 10TV. 16 zile de război în Ucraina / Situația pe front

Forțele ruse inițiază o pauză operațională pentru a regrupa și a se reorganiza după încercările eșuate de a încercui Kievul. Ucrainenii continuă să hărțuiască rutele de aprovizionare rusești și să dețină orașe cheie, Harkov, Mariupol și Mikolaiev.

Impact umanitar. Surse ONU raportează că peste 2,5 milioane de refugiați au fugit acum din Ucraina. Alte 1,8 milioane de persoane sunt strămutate în Ucraina. Atacurile nediscriminatorii ale civililor continuă să crească. Mariupol suferă peste 1.500 de morți de la începutul asediului.

Evaluarea vremii. Vizibilitatea și viteza vântului îmbunătățite în toată Ucraina vor crește frecvența atacurilor aeriene și cu rachete VKS. Temperaturile înghețate și ploile de zăpadă împiedică mișcarea tactică, moralul forțelor ruse și întreținerea vehiculelor.

Evaluare regiunii administrative Kiev. Atacurile rusești nu au avut niciun câștig în perioada 8-10 martie. Cele mai multe operațiuni desfășurate pe 11 martie au constat în raiduri și recunoaștere, potrivit ucrainenilor. Operațiunile împotriva lui Nizhyn au rămas blocate cel puțin o săptămână.

Frontul din nord-est. Contraatacurile din NE Kievul și zona Cernihiv-Nijn au adus câștiguri importante forțelor ucrainene. Forțele ruse continuă să se lupte pentru a asigura mai multe linii de comunicație. Un atac major asupra lui Sumî este foarte probabil.

Evaluări Harkiv și Donbas. Forțele ruse și separatiste continuă să obțină câștiguri progresive, mai ales la nord de Mariupol. Rușii sunt evaluați că nu au suficientă putere de luptă pentru a pune mâna pe Mariupol, ei vor continua să bombardeze orașul în supunere.

Evaluarea de Sud. Un avans asupra lui Mikolalyv rămâne în centrul operațiunilor rusești; cu toate acestea, condițiile meteorologice nefavorabile (zăpadă și sub -10 C) exacerbează moralul scăzut cauzat de sprijinul logistic slab și pierderile grele de luptă.

Evaluare aerospațială. VKS a lansat noi lovituri aeriene și cu rachete împotriva țintelor din vestul și centrul Ucrainei (Luțk, Ivano-Frankivsk, Jytomyr și Dnipro). Țintele păreau a fi aerodromuri și noduri de comandă; totuși au fost atinse și ținte civile.

UAF-ul rămâne eficient împotriva incursiunilor VKS, degradând sprijinul deja slab pentru integrarea aer-sol al forțelor terestre rusești prin incursiuni de sprijin aerian apropiat. Ucraina continuă să facă presiuni către vest pentru sisteme ADA mai sofisticate.

Comunicațiile rusești au continuat să fie contestate. Din echipamentele capturate, devine clar că unitățile VDV sunt în general echipate cu radiouri criptate, în timp ce majoritatea unităților trebuie să se bazeze pe radiouri HF sau telefoane mobile necriptate.

Soldații ruși capturați își menționează frustrarea față de lipsa echipamentului adecvat de comunicații pe distanță lungă, afirmând că unitățile de avans devin cu ușurință îndepărtate de cartierul general, făcându-le fără direcție, predispuse să se piardă și nesprijinite.

Populația rusă rămâne în mare măsură susceptibilă la propaganda media de stat. Cetăţenii ruşi chiar vor să ştie ce se întâmplă, dar merg pe o linie fină între dorinţa de a cunoaşte adevărul şi de a acţiona în conformitate cu el şi evitarea represiunii sau arestării.

Comentează

Back to top button