ANCHETE

România lui Iohannis îi face pe plac lui Putin: Vameșii au reținut o rusoaică care fugea din calea războiului, alături de fiul ei

O rusoiacă dată în urmărire internaţională a fost prinsă în Vama Siret, printre refugiaţii ucraineni. Femeia e căutată de Rusia pentru că ar fi făcut parte dintr-o grupare armată ilegală fiind bănuită de acte teroriste. Tânăra nu era singură. Încerca să ajungă în Turcia alături de fiul ei, în vârstă de opt ani.

Amina Gerikhanova şi băiatul ei se aflau într-un autocar cu destinaţia Turcia, când a ajuns în Vama din Siret. Femeia de 36 de ani şi fiul ei s-au îmbarcat în Ucraina. La controlul documentelor, vameşii au descoperit cu stupoare că rusoiaca este dată în urmărire internaţională pentru că ar fi făcut parte dintr-o grupare teroristă.

Poliţiştii de frontieră suceveni au depistat şi reţinut, la intrarea în ţară prin PTF Siret, o femeie din Federaţia Rusă, căutată internaţional, din 2018, de autorităţile din ţara sa, pentru participare la o grupare armată ilegală, a informat duminică purtătorul de cuvânt al STPF Suceava, Ilie Poroch Seriţan. Practic, România crede ce spune Vladimir Putin despre diferite grupări și despre diferite persoane. De exemplu, Martorii lui Iehova sunt băgați la închisoare, în Rusia, confesiunea fiind considerată ilegală și extremistă.

Femeia are un mandat emis de autoritățile conduse de criminalul Ramzan Kadârov, șeful Ceceniei.

Potrivit sursei citate, femeia, în vârstă de 36 de ani, a fost depistată în PTF Siret vineri seara, la ora 19,00, pe sensul de intrare în ţară, la controlul efectuat asupra unui autocar cu pasageri care se deplasa pe ruta Ucraina – Turcia.

Femeia, pe numele căreia era emis un mandat internaţional de arestare de către Interpol, a fost predată Serviciului Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Suceava în vederea punerii în aplicare a măsurilor legale.

Aceasta a fost prezentată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Suceava în faţa judecătorului de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Suceava cu propunere de arestare provizorie în caz de urgenţă a persoanei extrădabile Amina Gerikhanova, faţă de care autorităţile judiciare din Federaţia Rusă au dispus transmiterea difuziunii din data de 24 aprilie 2018 emisă de Interpol Moscova, prin care s-a solicitat arestarea în vederea extrădării, în baza mandatului de arestare emis pe 27 martie 2018 de Tribunalul districtual Oktyabrsky, Grozny, Rusia.

„Curtea de Apel Suceava a admis propunerea de arestare provizorie pe o durată de 15 de zile, începând cu data de 12 martie 2022, a persoanei extrădabile Gerikhanova Amina, faţă de care autorităţile judiciare din Federaţia Rusă au dispus transmiterea difuziunii pentru săvârşirea infracţiunii de participare la grupare armată ilegală din Codul penal rusesc”, potrivit sursei citate.

Curtea de Apel Suceava a fixat data de 24 martie ca termen pentru a stabili dacă sunt îndeplinite condiţiile extrădării, femeia fiind în prezent în arestul IPJ Suceava.

Fiul tinerei este în grija asistenţilor sociali. Băiatul a ajuns într-un centru din Rădăuţi, unde sunt cazaţi şi copiii refugiaţi din Ucraina.

Nicoleta Daneliuc, DGASPC Suceava: ”Copilul s-a integrat uşor, i s-a spus că mama e plecată să îşi facă paşaportul, este un copil vesel, a început să se joace cu ceilalţi copii, am avut translator”.

Protecţia Copilului încearcă acum să dea de urma rudelor băiatului, care l-ar putea lua în grijă dacă mama lui va fi extrădată.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button