Ministrul de finanțe al Rusiei, Anton Siluanov, a recunoscut duminică, într-o declarație dată agenției de presă rusă Interfax, că Moscova a pierdut accesul al aproape jumătate din rezerva strategică de 640 de miliarde de dolari, pregătită în anticiparea sancțiunilor occidentale.
Rezerva strategică blocată de sancțiuni
Ministrul rus de finanţe, Anton Siluanov, a anunțat că sancţiunile au îngheţat aproximativ 300 de miliarde de dolari din cele 640 de miliarde de dolari pe care Rusia le avea în rezervele sale de aur şi valută.
Rusia și-a construit în ultimii zece ani, cu eforturi majore, o rezervă strategică care să permită țării să treacă peste sancțiunile occidentale, ce au fost impuse țării încă din 2014, după anexarea Peninsulei Crimeea. Presa rusă a scris însă că Banca Centrală de la Moscova nu a luat niciodată în calcul scenariul unor sancțiuni atât de dure, care să îi interzică accesul la propriile rezerve în valută.
Ministrul de finanțe Siluanov a mai afirmat că Rusia, care săptămâna viitoare are de returnat un împrumut scadent de 140 de milioane de euro, îşi va îndeplini obligaţiunile de stat şi va plăti ruble titularilor de creanţe până când rezervele de stat vor fi dezgheţate.
În urmă cu o lună, același Siluanov susținea că Rusia va putea rezista sancţiunilor impuse datorită rezervelor abundente şi chiar se gândeşte să ofere euro-obligaţiuni investitorilor străini.
Rusia, dependentă total de China
Oficialul rus a declarat că se bazează pe ajutorul oferit de China pentru a face faţă consecinţelor economice generate de sancţiunile occidentale.
”Avem o parte din rezervele noastre de aur şi de schimb valutar în moneda chineză, în yuani. Şi vedem ce presiune exercită ţările occidentale asupra Chinei pentru a limita schimburile comerciale reciproce cu China. Desigur, există presiune pentru a limita accesul la aceste rezerve”, a afirmat ministrul rus de Finanţe, conform Reuters.
Acesta și-a exprimat încrederea că parteneriatul dintre Moscova și Beijing va rezista presiunilor occidentale, și a susținut că piața chineză reprezintă o oportunitate de dezvoltare pentru Rusia.
”Dar cred că parteneriatul nostru cu China ne va permite în continuare să menţinem cooperarea pe care am realizat-o şi nu numai să o menţinem, ci şi să o creştem într-un mediu în care pieţele occidentale se închid”, a mai spus Anton Siluanov.
Afirmaţiile lui Siluanov constituie cea mai clară declaraţie de până acum a Moscovei că va căuta ajutor din partea Chinei pentru a face față impactului economic produs de sancțiunile impuse după invadarea Ucrainei.
Reamintim că preşedintele rus, Vladimir Putin, şi preşedintele chinez, Xi Jinping, au anunţat un parteneriat strategic, despre care au spus că are rolul de a contracara influenţa Statelor Unite, după întâlnirea din 4 februarie.
Totuși, există tot mai multe voci și în Beijing care susțin că acest parteneriat cu Rusia nu este deloc în interesul Chinei și că, chiar și această neutralitate pe care liderii chinezi încearcă să o mențină, începe să dăuneze intereselor naționale.
Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!