ACTUALITATE

Francis Fukuyama: Rusia se îndreaptă către o înfrângere totală în Ucraina

Pregătirea pentru înfrângere

Scriu aceste rânduri din Skopje, Macedonia de Nord, unde în ultima săptămână am susținut cursurile noastre de la Leadership Academy for Development. Urmărirea războiului din Ucraina nu este diferită aici în ceea ce privește informațiile disponibile, cu deosebirea că sunt într-un fus orar adiacent și a faptului că există mai mult sprijin pentru Putin în Balcani decât în ​​alte părți ale Europei. O mare parte din acestea din urmă se datorează Serbiei și găzduirii Sputnik-ului de către Serbia.

În aceste condiții voi încerca să fac câteva prognoze:

1. Rusia se îndreaptă către o înfrângere totală în Ucraina. Planificarea rusă s-a dovedit incompetentă, bazată pe o presupunere greșită că ucrainenii sunt favorabili Rusiei și că armata lor se va prăbuși imediat după o invazie. În mod evident, soldații ruși purtau uniforme pentru parada victoriei de la Kiev, mai degrabă decât muniție și rații de hrană suplimentare. În acest moment, Putin și-a angajat cea mai mare parte a întregii sale armate în această operațiune – nu există rezerve vaste de forțe pe care să le poată apela pentru a le adăuga luptei. Trupele ruse sunt blocate în afara diferitelor orașe ucrainene, unde se confruntă cu probleme uriașe de aprovizionare și suferă atacuri ucrainene constante.

2. Prăbușirea puterii militare ruse ar putea fi bruscă și catastrofală, mai degrabă decât să se producă lent printr-un război de uzură. Armata de pe teren va ajunge într-un punct în care nu poate fi nici aprovizionată, nici retrasă, iar moralul se va vaporiza. Acest lucru este cel puțin adevărat în nord; rușii se descurcă mai bine în sud, dar acele poziții ar fi greu de menținut dacă nordul se prăbușește.

3. Nu există o soluție diplomatică pentru acest război. Nu există niciun compromis imaginabil care să fie acceptabil atât pentru Rusia, cât și pentru Ucraina, având în vedere pierderile pe care le-au suferit în acest moment.

4. Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite s-a dovedit încă o dată a fi inutil. Singurul lucru util a fost votul Adunării Generale, care ajută la identificarea actorilor răi sau prevaricatori (trădători – n.n,) ai lumii.

5. Deciziile administrației Biden de a nu declara o zonă interzisă de zbor deasupra Ucrainei sau de a ajuta la transferul MiG-urilor poloneze au fost ambele corecte; și-a păstrat rațiunea rece într-o perioadă foarte emoțională. Este mult mai bine ca ucrainenii să-i învingă pe ruși pe cont propriu, privând Moscova de scuza că NATO a atacat-o, precum și evitând toate posibilitățile evidente de escaladare. MiG-urile poloneze, în special, nu ar adăuga prea mult capacităților ucrainene. Mult mai important este o aprovizionare continuă de Javelins, Stingers, TB2, consumabile medicale, echipamente de comunicații și informații de mare preț. Presupun că forțele ucrainene sunt deja coordonate de serviciile de informații NATO care operează din afara Ucrainei.

6. Costul pe care îl plătește Ucraina este enorm, desigur. Dar cele mai mari daune sunt provocate de rachete și artilerie, pentru contracararea cărora nici MiG-urile, nici o zonă de excludere a zborurilor nu pot face prea multe. Singurul lucru care va opri măcelul este înfrângerea armatei ruse la sol.

7. Putin nu va supraviețui înfrângerii armatei sale. El mai are sprijin pentru că este perceput a fi un om puternic; ce va mai avea de oferit de îndată ce dă dovadă de incompetență și va fi dezbrăcat de puterea sa coercitivă?

8. Invazia a făcut deja pagube imense populiștilor din întreaga lume care înainte de atac și-au exprimat în mod univoc simpatia pentru Putin. Printre aceștea se numără Matteo Salvini, Jair Bolsonaro, Éric Zemmour, Marine Le Pen, Viktor Orbán și, desigur, Donald Trump. Politica războiului a dezvăluit înclinațiile lor deschis autoritare.

9. Războiul până în acest punct a fost o lecție bună pentru China. La fel ca Rusia, China a construit forțe militare aparent de înaltă tehnologie în ultimul deceniu, dar nu au experiență de luptă. Performanța mizerabilă a forțelor aeriene ruse ar fi repetată de Forțele Aeriene ale Armatei Chineze de Eliberare a Poporului, care, în mod similar, nu are experiență în gestionarea operațiunilor aeriene complexe. Putem spera că conducerea chineză nu se va amăgi cu privire la propriile capacități când se gândeau la o viitoare mișcare împotriva Taiwanului, așa cum au făcut-o rușii.

10. Să sperăm că Taiwanul însuși se va trezi în ceea ce privește necesitatea de a se pregăti pentru a lupta așa cum au făcut ucrainenii și va restabili recrutarea obligatorie. Să nu fim prematur defetiști.

11. Dronele turcești vor deveni bestsellere.  

12. O înfrângere a Rusiei va face posibilă o „renaștere a spiritului de libertate” și ne va scoate din starea de bocet a declinului democrației globale. Spiritul anului 1989 va trăi mai departe, mulțumită ucrainenilor curajoși.

Francis Fukuyama este un renumit filozof, om de știință politică și economist american. Pe 10 martie 2022, revista American Purpose a publicat articolul lui Fukuyama „Preparing for Defeat” în care discută despre cum s-ar putea termina războiul din Ucraina.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button