ACTUALITATE

Parlamentul canadian a condamnat ”genocidul împotriva poporului ucrainean” comis de Rusia

Deputaţii canadieni au adoptat miercuri o moţiune condamnând „actele de genocid împotriva poporului ucrainean” comise de Rusia şi recunoscând că există „dovezi clare şi abundente despre crime de război şi crime împotriva umanităţii sistematice şi masive”, notează AFP.


„Camera Comunelor a adoptat o moţiune privind actele de genocid împotriva poporului ucrainean”, a anunţat pe Twitter Camera inferioară a parlamentului canadian.

Textul, depus la iniţiativa unei deputate a Noului Partid Democrat (NDP, stânga), Heather McPherson, a fost adoptat în unanimitate.

Moţiunea precizează că „există dovezi clare şi abundente despre crime de război şi crime împotriva umanităţii sistematice şi masive comise împotriva poporului ucrainean de către Forţele armate ale Federaţiei Ruse, sub conducerea preşedintelui Vladimir Putin”.

„Acte de genocid împotriva poporului ucrainean”
Aceste „crime” includ mai ales tortura, „atrocităţi în masă în teritoriile ucrainene”, „transferul forţat al copiilor ucraineni pe teritoriul Rusiei” şi „cazurile pe scară largă de violenţă fizică, psihică şi viol”.

Validând acest text, Camera Comunelor „recunoaşte că Federaţia Rusă comite acte de genocid împotriva poporului ucrainean”, potrivit documentului.

Adoptarea acestui text vine la aproximativ zece zile după ce parlamentul ucrainean a votat o rezoluţie similară.

Miercuri mai devreme, Justin Trudeau a spus că ţara sa caută „modalităţi de a pedepsi mai mult” prin confiscarea proprietăţilor celor care au fost sancţionaţi.

Guvernul de la Ottawa doreşte să facă din Canada prima ţară din G7 care lichidează activele ruseşti pentru a finanţa ajutorul acordat Ucrainei.

Ottawa a anunţat, de asemenea, noi sancţiuni împotriva a 203 de persoane „complice” la tentativa de anexare a Donbas.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button