SOCIAL

Memorie veşnică ostaşilor români. O piatră comemorativă a fost instalată în satul Baimaclia din raionul Căuşeni


Memorie veşnică ostaşilor români care au murit pentru eliberarea Basarabiei de sub ocupaţie sovietică. În satul Baimaclia din raionul Căuşeni, a fost instalată o piatră comemorativă pentru patru ostaşi căzuţi în luptele care s-au dat în preajma localităţii, în anul 1941. Monumentul a fost amenajat cu suportul financiar al Armatei Române.

Date exacte despre numărul ostaşilor români care şi-au găsit sfârşitul apărând Basarabia nu se cunosc. Estimările Organizaţiei Veteranilor de Război ai Armatei Române arată că ar fi vorba de aproximativ 3 mii. Patru dintre ei s-au stins în apropiere de satul Baimaclia din raionul Căuşeni.

„Au trecut Prutul, au îmbrăcat haina de militari şi, la îndemnul ţării, au venit să elibereze Basarabia care fusee ocupată de armata sovietică în 1940. Ei când au trecut aici în vale, au fost mitraliaţi de sus”, a declarat Mihail Postovanu, presedintele Organizaţiei Veteranilor de Război ai Armatei române.

La slujba de pomenire a celor patru ostaşi a participat şi ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, care este la final de mandat.

„Mă bucur că suntem împreună, reprezentanţi ai Armelor României, Republicii Moldova şi ai Armatelor aliate. Sunteţi împreună reprezentanţi ai Mitropoliei Moldovei şi Basarabiei. Suntem împreună, tineri şi bătrâni, în acest loc, pentru a ne aminti cu recunoştinţă de trecut.”

„Este o datorie a noastră să-i comemorăm pe toţi cei care au căzut pe câmpul de luptă în toate vremurile, în diferite misiuni, dar pentru aceleaşi valori de onoare, libertate şi pace”, a spus ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi.

Locul de veci al celor patru ostaşi români căzuţi lângă satul Baimaclia din raionul Căuşeni a fost amenajat cu suportul Armatei Române care a alocat 8 mii de euro. Primarul comunei Baimaclia spune că autorităţile de peste Prut le-au fost alături de-a lungul anilor şi i-au susţinut să implementeze diverse proiecte.

„În 2016, a fost inaugurată grădiniţa din sat după ce a fost reparată capital cu suportul României. E vorba de un proiect de 5 – 6 milioane de euro, dacă nu greşesc”, a menționat Adrian Cojocaru, primarul comunei Baimaclia din raionul Causeni.

Oamenii de la Baimaclia spun că pentru localitatea lor este important să păstreze vie memoria ostaşilor români căzuţi pentru apărarea Basarabiei. În data de 29 aprilie este marcată Ziua Veteranilor de Război ai Armatei Române.

sursa:Publika.md

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button