EXTERNE

Doi colonei ruși îi fac praf pe Putin și Șoigu. “Incompetenți”. “Un nenorocit”

Discuție interesantă (și aprinsă) surprinsă de Serviciile Secrete de la Kiev. Doi colonei ruși îl numesc pe Putin „nenorocit” și pe Serghei Șoigu „profan total incompetent”, în timp ce fac aluzie la pierderi grele ale armatei Rusiei, scrie DailyMail.

Înregistrările ascultate ar fi ale lui Maksim Vlasov, 42 de ani, și Vitali Kovtun, 47 de ani, ambii colonei. Ei au fost „interceptați” în timp ce făceau critici vehemente la adresa lui Vladimir Putin și a ministrului său al Apărării, Serghei Șoigu, în legătură cu războiul eșuat cu Ucraina.

Declarațiile lor într-o convorbire privată – care ar fi fost ascultată de Serviciile Secrete de la Kiev – arată disensiuni profunde în rândul conducerii militare.

Înjurături la greu și critici la adresa celor doi

Convorbirea încărcată de înjurături îl acuză pe Putin de incompetența de a nu fi bombardat Parlamentul ucrainean și alte locuri cheie. Șoigu – care nu a mai urcat în grad de la o vreme – este respins ca fiind incompetent în afacerile militare.

Cei doi fac aluzie la pierderi devastatoare de partea rusă în Ucraina, care nu au fost recunoscute oficial.

Criticile usturătoare ale unor colonei cu experiență de luptă au fost publicate de Radio Europa Liberă.

În convorbire, Kovtun exprimă furia militarilor de rang înalt din Rusia pentru că Putin nu a ordonat distrugerea cu rachete a unor locații cheie din Kiev, inclusiv a Parlamentului, „Rada Supremă”.

“Trebuie să-i fi f… o rachetă care să lovească Kievul, Rada Supremă”, a declarat el. “De ce nu a făcut-o? De ce nu? Nu înțeleg, la dracu cu Putin, fiu de c… De ce nu au trimis o rachetă care să lovească Kievul? Adică din când în când se mai gândesc – stai puțin, așa ceva nu e în regulă”

“De ce nu au făcut asta? Loviți Kievul, loviți centrul orașului, clădirile Radei Supreme și ale Guvernului. Probabil că nu este nimeni important acolo, dar clădirea va fi distrusă și toată lumea va vedea asta!”

Kovtun continuă și îi spune prietenului său: “Șoigu este un conducător de c…. Nu sunt suficienți soldați sub contract – bineînțeles că nu sunt, de unde să vină? Unde dracu’ să-i recrutezi?”.

Mai mult, Kovtun se plânge că trupele au fost plătite cu doar 30.000 de ruble pe lună – mai puțin de 300 de lire sterline la începutul războiului.

Șoigu: un showman care nu e militar de carieră

Vlasov îl critică și el pe pe Șoigu ca fiind “un profan total incompetent … pur și simplu un showman”. Șoigu este criticat pentru că a adunat în jurul său ofițeri din Ministerul rus pentru Situațiile de Urgență – pe care îl conducea la un moment dat.

“El nu a servit deloc în armată”, explodează Vlasov. „Au crescut o întreagă galaxie de slugi…”

Kovtun se enervează din ce în ce mai mult și declară: “În curând voi lua o furcă, să-i f…, și mă voi duce în piața Kremlin, f…”

„Aveți bombe – aruncați-le!”

Kovtun este și el nervos din cauza tacticii aplicate în Ucraina și nu își explică de ce Putin nu a ordonat distrugerea cu rachete a unor situri cheie din Kiev.

“Mai întâi, prin tactica asta, ne ucidem proprii oameni, apoi dăm înapoi și așteptăm ca ei să ne ucidă și mai mulți oameni…Vor ca infanteria să înainteze, iar artileria să lucreze de la distanță, ce tactică e asta?”

“Aveți bombe, aruncați-le! La dracu, avem destule, doar aruncați-le! Chiar dacă nu nimeresc ținta potrivită, măcar să ne știe de frică. Țintește gările, țintește căile ferate, drumurile, la dracu.”

Momentul în care au fost interceptate convorbirile nu este clar, dar a fost după ce crucișătorul Moskva – nava amiral a Flotei rusești din Marea Neagră – a fost scufundat într-un atac cu rachete ucrainene pe 14 aprilie.

Kovtun continuă: „Ei f…Moskva, au distrus crucișătorul, așa că de ce să nu-i lovim și noi, ca răzbunare? ‘Loviți Kievul, faceți-o! Dar nu, ei nu fac asta. Și ce ne spune asta? Că nu le pasă de noi”.

Referitor la numărul de morți în urma războiului, Vlasov a declarat: “Pierderile sunt teribile, băieții noștri… la naiba…. Cunosc puțin din această istorie militară, compar acest lucru [cu] războiul sovieto-finlandez, 1939-40.”

Conform cifrelor, în timpul războiului sovieto-finlandez pierderile rușilor au fost evaluate la 126.875 de persoane în trei luni și jumătate.

Kievul și estimările occidentale sugerează o pierdere probabilă de aproximativ 30.000 de persoane.

Jurnaliștii de la Radio Europa Liberă au încercat să-i contacteze pe cei doi colonei.

Ei au redat fragmente din convorbirile interceptate cu Kovtun – în special explozia acestuia la adresa lui Șoigu.

Kovtun a răspuns: „Nu-mi pasă, te voi raporta la FSB și asta e tot”.

Vlasov nu a comentat.

Comentează

Back to top button