ECONOMIESĂNĂTATE

Guvernul crește acciza la țigarete. Cresc puternic și accizele la țigările electronice

Guvernul va introduce un nou calendar pentru creșterea, etapizată, a accizelor la produse din tutun, urmând ca, în primă etapă, acestea să urce din iulie cu 5,5% în cazul țigaretelor, cu 12,3% în ceea ce privește lichidul care conține nicotină și cu 35,6% pentru tutun încălzit, potrivit informațiilor Profit.ro.

Pentru pachetul de țigări, prețul poate crește cu 50 de bani, având în vedere practicile din trecut ale companiilor de profil, care încearcă să evite majorări mai ample dintr-o singură mișcare, de 1 leu sau peste.

Unele companii ar putea să nu majoreze prețul, având în vedere că l-au crescut în aprilie, moment la care autoritățile ar fi trebuit să crească acciza, dar nu au făcut-o. De asemenea, comercianții preferă prețuri rotunde, astfel că este probabilă o creștere de numai 50 de bani dacă, de exemplu, acciza ar avea un impact de 62 de bani.

În timp ce acestea sunt practici obișnuite ale industriei în astfel de situații, decizia privind o creștere a prețului este luată de fiecare companie în funcție de propriile planuri. Bogdan Maioreanu, analist eToro: S-a redus încrederea în toate segmentele pieței imobiliare, cu excepția celui de retail. Piața de case din SUA arată o încetinire puternică a vânzărilor Precedentul calendar de majorare a accizelor s-a încheiat, dar autoritățile nu au adoptat, încă, unul nou.

Majorările accizei la țigarete au fost motivate până în prezent de nevoia de a respecta Directiva UE care impune un nivel minim pentru acciză. Aceasta ar fi trebuit majorată în aprilie, dar statul nu a luat această decizie și a încasat mai puțini bani la buget. O parte dintre companii au majorat, însă, prețurile.

Acciza actuală de 563,97 lei/1.000 de țigarete ar urma însă să crească de la 1 iulie cu 30,97 lei (5,5%), la 594,94 lei, urmată de o nouă majorare din 2023, conform informațiilor Profit.ro. Radu Puiu, analist XTB România: Apar tot mai multe prognoze care indică o extindere a crizei cipurilor. Abia în 2024 se va observa o situație mai bună În ceea ce privește lichidul care conține nicotină, acesta ar urma să crească de la 0,57 lei/ml, la 0,64 lei/ml, o majorare de 12,3%.

Cea mai mare creștere va fi consemnată la tutunul conținut în produsele din tutun încâlzit, de la 438,8 lei/kg la 594,97 lei/kg, avansul fiind de 35,6%. Acciza totală aplicată produselor la vânzare este din acciza specifică și acciza ad valorem (14%). Acciza specifică este cea pe care se pregătesc să o majoreze acum Finanțele.

sursa:profit.ro

Comentează

Back to top button