ACTUALITATE

Vladimir Putin: Este posibil să mutăm cerealele din Ucraina pe Dunăre, prin România

Vladimir Putin susține din nou că Rusia nu blochează Ucraina în niciun fel să-şi exporte cerealele. Preşedintele rus a repetat minciuna într-un interviu pentru postul public. Liderul de la Kremlin a susţinut că sunt mai multe variante pentru Ucraina, inclusiv folosirea porturilor Mariupol şi Berdiansk, dar acestea sunt controlate de ruși. Putin a menționat și țara noastră ca parte a soluției.

„În ceea ce priveşte exportul de cereale ucrainene, noi nu blocăm asta. Sunt mai multe moduri de a exporta cereale. Este posibil să mutăm cerealele din Ucraina pe Dunăre, prin România. Aşa că problema exportului de cereale din Ucraina nu există.”, a declarat Vladimir Putin.

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a apreciat luni ‘credibile’ informaţiile potrivit cărora Rusia „fură” exporturile de cereale ucrainene, blocate din cauza conflictului, ‘pentru a le vinde în propriul profit’, notează AFP. 

„Totul este deliberat”, a spus el în cursul unei conferinţe virtuale despre insecuritatea alimentară, acuzându-l pe preşedintele rus Vladimir Putin că recurge la „şantaj” pentru a obţine ridicarea sancţiunilor internaţionale împotriva invaziei Ucrainei.

Secretarul de stat american a estimat că Moscova a început, de asemenea, să-şi păstreze propriile exporturi de alimente, după ce a impus o „blocadă navală în Marea Neagră care împiedică transportul recoltelor ucrainene” în întreaga lume.

Cotidianul New York Times a raportat că Washingtonul a avertizat 14 ţări, în principal din Africa, la jumătatea lui mai, că nave de marfă ruseşti transportau ‘cereale ucrainene furate’. Antony Blinken s-a referit la acest articol din cotidianul american, fără a confirma, însă, direct alerta adresată ţărilor africane.

„Avem nevoie de coridoare maritime”

Ambasadorul ucrainean la Ankara a acuzat vineri Rusia c㔑fură” şi exportă cereale ucrainene, în special în Turcia. Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a spus luni că 20 până la 25 de milioane de tone de cereale sunt blocate în prezent în Ucraina din cauza războiului, volum care s-ar putea tripla până în toamnă.

„Avem nevoie de coridoare maritime şi discutăm acest lucru cu Turcia şi Marea Britanie’, precum şi cu ONU, a afirmat el. Conflictul ruso-ucrainean opune de la 24 februarie cele două superputeri cerealiere – Rusia şi Ucraina asigură ele două 30% din exporturile mondiale de grâu.

Acesta a provocat o creştere a cursului cerealelor şi uleiurilor, ale căror preţuri le-au depăşit pe cele atinse în timpul primăverii arabe din 2011 şi al ‘revoltelor foamei’ din 2008, precizează Agerpres.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button