EXTERNEPOLITICĂ

În ce privește Rusia, Angela Merkel nu are regrete. Ar fi trebuit?

La mai bine de 100 de zile de la declanșarea invaziei rusești în Ucraina, fosta cancelară, Angela Merkel, a ieșit, în sfârșit din tăcere. Ea a discutat cu jurnaliștii germani în sala unui teatru din Berlin și a respins criticile conform cărora ar purta o responsabilitate pentru actuala situație, ca urmare a politicii ei față de Rusia. O poziție, totuși, discutabilă, din mai multe puncte de vedere.

Fosta cancelară germană a condamnat, cum era de așteptat, războiul declanșat de Rusia. Ea a mai spus că era conştientă de mulţi ani de ameninţarea pe care regimul lui Vladimir Putin o reprezenta la adresa Ucrainei.

Cu toate acestea, Germania a continuat să aibă relații comerciale strânse cu Rusia, acreditând ideea că interdependențele economice vor face, în cele din urmă, un actor predictibil din această mare țară euro-asiatică.

„Nu mă gândeam că Putin se va schimba datorită relaţiilor comerciale”, a spus Angela Merkel. Însă, era evident că Rusia „va fi mereu un vecin al Europei, care nu va putea fi ignorat total”, a argumentat fosta cancelară.

Chiar dacă o apropiere politică nu este posibilă, „era pertinent să avem cel puţin relaţii comerciale. Şi eu nu-mi voi cere scuze” pentru linia politică urmată în aceşti ultimi ani, a spus Angela Merkel.

O poziție, totuși, discutabilă.

Mai întâi de toate, ne putem întreba ce s-ar fi întâmplat dacă Germania ar fi dat drumul, în cele din urmă, controversatei conducte North Stream 2.

Pentru că între timp, am înțeles cu toții lecția amară: și anume că o conductă North Stream 2 funcțională n-ar fi dat înapoi Rusia de la planurile ei în privința Ucrainei, ci doar i-ar fi oferit un instrument în plus de șantaj energetic împotriva Europei.

Că politica față de Rusia a Angelei Merkel a fost greșită o arată și faptul că, iată, actualul guvern al Germaniei a rupt-o total cu trecutul, investind masiv în modernizarea Armatei și în ruperea dependenței de resursele energetice rusești.

O cotitură politică atât de bruscă este neuzuală, mai ales într-o țară ca Germania, renumită pentru stabilitatea și predictibilitatea ei. Și atunci, ce au aflat noii guvernanți despre Rusia, mai mult decât știau predecesorii ei?

Apoi, există o realitate pe care nimeni n-o mai poate ignora azi: Rusia chiar a declanșat un război și nu doar împotriva Ucrainei, ci împotriva ordinii europene și a civilizației occidentale însăși.

Iar acest război nu a putut fi nici măcar prevăzut – darămite evitat – de cea mai mare putere economică a Europei, țara de la care partenerii ei așteptau să-și asume un rol de lider în politica globală.

Oricum am privi lucrurile, acesta este un eșec de care liderii politici sunt responsabili.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button