ACTUALITATEECONOMIE

Pandemie + război in Europa + inflație + blocaje pe lanțul de productie și distribuție + stocuri in creștere + ajutoare de la guverne = furtuna perfectă.


In perioada pandemiei s-a stat in casa, s-au redus cheltuielile si s-au economisit bani. Unele banci americane au anuntat ca populatia a economisit peste $1000 de miliarde in ultimii 2 ani. Cresterea depozitelor germanilor ajunsese la aproape 8% in martie 2021.
Companiile au oprit productia si au vandut din stocurile existente.
Dupa iesirea din pandemie s-a dat drumul productiei insa a aparut o mare problema: blocajul din transportul maritim precum si costul mare al transportului din China in restul lumii. Pretul per container transportat a crescut de 5-10 ori.
Pentru a trece mai usor peste lockdown, guvernele din intreaga lume au scris cec-uri si au sustinut populatia cu diferite sume. Acesti bani suprapusi peste economiile facute in pandemiei au pus presiune pe preturi si au generat inflatie, la iesirea din lockdown-uri. Inflatie mare, cu care unele tari vestice nu s-au mai confruntat din anii ’80.
In acelasi timp, Putin decide ca vrea mai mult de la viata lui de „tar” neincoronat al Rusiei si invadeaza Ucraina. Haos. Restrictii. Embargo. Preturi crescute la gaze si petrol care se „cascadeaza” in toate economiile. Alta presiune, double digits pe inflatie.
Pentru ca cererea dupa iesirea din pandemie este mare, companiile cresc productiile si implicit stocurile. Miscarea e corecta dpdv business/management doar ca intra in conflict cu apetitul populatiei, cu dimensiunea portofelului lor si cu capacitatea de a sustine niste preturi crescute. Frumusetea economiei de piata si a intalnirii dintre cerere si oferta.
Prezentul arata ca o furtuna perfecta. Multe stocuri, preturi mari si banci centrale care scumpesc accesul la bani pentru a tempera inflatia. Plus dileme pe guvernatorii bancilor centrale, ce facem? Salvam cresterea economica, lasand inflatia sa-si faca de cap sau controlam inflatia sacrificand cresterea si riscand recesiunea?
Ieri Target, unul din marii retaileri din SUA, a anuntat ca profitul ii va fi afectat deoarece sta pe stocuri mari, are comenzi puse catre furnizori pe care trebuie sa le anuleze, ceea ce implica penalizari, si sunt obligati sa vanda cu discount pentru a elibera depozitele. Prima discrepanta majora intre cerere si oferta anuntata pe piata de retail din SUA.
Ce va face populatia? Unii analisti considera ca americanii au suficient de multi bani in banci pentru a continua sa consume. Datele par sa le dea dreptate, retailul american inregistreaza cresteri de la o luna la alta.
Pe de alta parte, consumul pe credit a inregistrat, in aprilie, in SUA, un nou record, depasind nivelul de dinainte de pandemie. Se consuma dar se consuma mult si pe credit. Cum creditul se scumpeste, Fed-ul marind dobanda de referinta pentru a tempera inflatia, e posibil ca cei care „baga” cardul de credit la cumparaturi sa-si tempereze pornirile.
Cert e ca pana acum, inclusiv in Romania, populatia a cheltuit. Incasarile din TVA, la bugetul statului, pe primul trimestru au crescut cu 40% ajutand la cresterea economiei, peste asteptari, pe primele trei luni din an. Lucru confirmat azi de statistica.
Pandemie + razboi in Europa + inflatie + blocaje pe lantul de productie si distributie + stocuri in crestere + ajutoare de la guverne = furtuna perfecta.
Niciodata nu au fost atat de multi factori, simultani sau grupati intr-o perioada atat de scurta de timp, care sa influenteze economia mondiala atat de puternic.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button