SOCIAL

Psihologie. Care este culoarea ta preferată și de ce albastru?

De mici suntem pregătiți să alegem o culoare preferată, dar, în mod ciudat, pe măsură ce creștem, preferințele noastre se schimbă adesea – și acest lucru se datorează în mare parte unor influențe pe care nu le putem controla, scrie BBC.

În 1993, producătorul de creioane colorate Crayola a efectuat un sondaj neștiințific, dar intrigant: a cerut copiilor din SUA să numească o culoare preferată pornind de la colecția lor de creioane. Cei mai mulți au ales un albastru destul de standard, dar alte trei nuanțe de albastru au intrat, de asemenea, în top 10.

Șapte ani mai târziu, firma a repetat experimentul. Din nou, albastrul clasic s-a clasat pe primul loc, în timp ce alte șase nuanțe de albastru au apărut în top 10, inclusiv „blizzard blue”, care sună încântător. Acestora li s-au alăturat o nuanță de violet, un verde și un roz.

Efectul culorilor în marketing
Dominanța albastrului în astfel de liste nu o surprinde pe Lauren Labrecque, profesor asociat la Universitatea din Rhode Island, care studiază efectul culorilor în marketing. Ca un truc de petrecere, ea le cere adesea studenților de la cursurile sale să numească culoarea lor preferată. După ce aceștia răspund, ea face clic pe prezentarea sa. „Am un diapozitiv deja pregătit pe care scrie „80% dintre voi ați spus albastru””, le spune Labrecque. De obicei, are dreptate. „Pentru că, odată ajunși adulți, tuturor ne place albastrul. Se pare că este trans-cultural și nu există o mare diferență – oamenilor pur și simplu le place albastrul.” (Interesant este că Japonia este una dintre puținele țări în care oamenii clasează albul în primele trei culori).

Care este culoarea ta preferată și de ce albastru?. Copilăria
Alegerea noastră a unei culori preferate este ceva ce tinde să apară în copilărie: întrebați orice copil care este culoarea sa preferată și majoritatea – cu creionul în mână – va fi deja pregătită să răspundă. Conform cercetărilor, sugarii au preferințe largi și destul de inconsecvente pentru culori. (Totuși, manifestă o oarecare preferință pentru nuanțele mai deschise.) Dar cu cât copiii petrec mai mult timp în lume, cu atât încep să dezvolte afinități mai puternice față de anumite culori, pe baza celor la care au fost expuși și a asociațiilor pe care le leagă de ele. Este mai probabil ca ei să asocieze culorile luminoase, precum portocaliul, galbenul, movul sau rozul, cu emoții pozitive, mai degrabă decât negative.

Studiu
Un studiu efectuat pe 330 de copii cu vârste cuprinse între 4 și 11 ani a arătat că aceștia foloseau culorile lor preferate atunci când desenau un personaj „frumos” și aveau tendința de a folosi negru atunci când desenau un personaj „urât” (deși alte studii nu au reușit să găsească astfel de legături, astfel încât asocierile emoționale și culoarea sunt departe de a fi simple).

Presiunile sociale – cum ar fi tendința ca hainele și jucăriile fetelor să fie roz – au, de asemenea, un efect puternic asupra alegerii culorilor pe măsură ce copiii cresc.

Se crede în mod obișnuit că, pe măsură ce copiii intră în adolescență, alegerile lor cromatice capătă o nuanță mai întunecată, mai sumbră, însă nu există prea multe cercetări academice care să susțină acest lucru.

S-a constatat, de exemplu, că fetele adolescente din Marea Britanie sunt atrase de purpuriu și roșu, în timp ce băieții preferă verdele și o nuanță galben-verzuie. Un studiu privind alegerea culorii dormitorului de către băieții adolescenți britanici a arătat că aceștia au avut tendința de a alege albul, în timp ce au enumerat roșul și albastrul ca fiind culorile preferate.

Culorile și vârsta. De ce avem culori preferate?
Aceste palete de culori par să converge pe măsură ce oamenii cresc la vârsta adultă. În mod curios, în timp ce majoritatea adulților spun că preferă culorile albastre, este probabil ca și ei să nu agreeze aceeași culoare: un maro gălbui închis este identificat în mod obișnuit ca fiind cel mai puțin popular.

Dar de ce avem culori preferate? Și mai important, ce determină aceste preferințe?

Mai simplu spus, avem culori preferate pentru că avem lucruri preferate.

Cel puțin aceasta este esența teoriei valenței ecologice, o idee prezentată de Karen Schloss, profesor asistent de psihologie la Universitatea Wisconsin-Madison din SUA, și de colegii săi. Experimentele ei au arătat că culorile – da, chiar și bejul – sunt departe de a fi neutre. Mai degrabă, oamenii le atribuie semnificații, în mare parte din istoriile noastre subiective, și astfel creează motive foarte personale pentru a găsi o nuanță respingătoare sau atrăgătoare în acest proces.

Asocieri între evenimente și culori
„Acest lucru explică de ce oameni diferiți au preferințe diferite pentru aceeași culoare și de ce preferința ta pentru o anumită culoare se poate schimba în timp”, spune ea. Pe măsură ce noi asociații se acumulează – fie prin expunerea zilnică în lumea din jurul nostru, fie în mod artificial prin condiționare deliberată – acest lucru poate face ca ceea ce ne place să se schimbe în timp.

Schloss a pus la punct această teorie prin intermediul mai multor experimente, inclusiv unul la Universitatea California-Berkeley.

Ea și colaboratorii săi au arătat voluntarilor pătrate de culoare pe un ecran, în timp ce li se cerea să evalueze cât de mult le plac. Apoi, cercetătorii s-au îndepărtat, ca și cum ar fi sugerat că începe un nou experiment.

Aceștia s-au întors pentru a le arăta din nou acelorași voluntari imagini colorate, doar că de data aceasta, în loc de pătrate simple, au văzut obiecte. Fiecare imagine era dominată de una dintre cele patru nuanțe. Imaginile de culoare galbenă și albastră au fost folosite ca martor: acestea reprezentau obiecte neutre, cum ar fi capsatoare sau o șurubelniță. Fotografiile roșii și verzi, însă, erau în mod deliberat denaturate. Jumătate dintre participanți au văzut imagini roșii care ar fi trebuit să le evoce amintiri pozitive, cum ar fi căpșunile suculente sau trandafirii de Ziua Îndrăgostiților, în timp ce imaginile verzi care le-au fost prezentate erau concepute pentru a dezgusta, cum ar fi noroiul sau mizeria din iaz. Cealaltă jumătate a văzut un set care inversa aceste asocieri: gândiți-vă la răni crude roșii versus dealuri verzi sau fructe de kiwi.

Repeat
Efectuând din nou testul de preferințe de culoare, Schloss și echipa sa au observat o schimbare în preferințe. Alegerile voluntarilor s-au îndreptat către orice culoare care fusese evidențiată pozitiv, în timp ce nuanța negativă a scăzut foarte puțin.

A doua zi, ea i-a adus înapoi și a efectuat din nou testele, pentru a vedea dacă această preferință s-a menținut peste noapte – nu s-a întâmplat așa. Potrivit lui Schloss, schimbarea indusă de experiment pare să fi fost anulată de culorile pe care participanții le-au experimentat în lumea reală.

„Acest lucru ne spune că experiențele noastre cu lumea influențează în mod constant modul în care o vedem și o interpretăm”, spune Schloss. „Gândiți-vă la preferințele în materie de culori ca la un rezumat al experiențelor pe care le aveți cu acea culoare: experiențele dumneavoastră zilnice obișnuite în lume influențează această judecată”.

Domnia albastrului
Activitatea lui Schloss privind preferințele de culoare poate, de asemenea, să explice, fără să vrea, într-o oarecare măsură, poziția albastrului ca favorit atât de răspândit. Domnia albastrului a continuat neîntrerupt de la primele studii de culoare înregistrate, care au avut loc în anii 1800. Iar cele mai multe dintre experiențele noastre cu această culoare sunt probabil pozitive, cum ar fi oceanele idilice sau cerul senin („having the blues” este o expresie limitată la limba engleză). În aceeași ordine de idei, lucrările ei oferă și un indiciu pentru a înțelege de ce această culoare maro noroios este atât de înjurată, asociată cu deșeurile biologice sau cu alimentele în descompunere. Totuși, pentru o scurtă perioadă de timp, în fiecare an, această nuanță își găsește favoarea, în mare parte datorită schimbărilor care au loc în lumea naturală.

Schimbările pot veni cu anotimpul
Într-un experiment menit, cel puțin în parte, să descopere dacă culorile preferate sunt o componentă statică a identității cuiva, Schloss și echipa sa au cerut voluntarilor din New England să își urmărească săptămânal preferințele și antipatiile în materie de culori pe parcursul celor patru anotimpuri ale anului. Opiniile lor păreau să fie direct influențate de natură, plăcerile sau antipatiile crescând și scăzând în sincronie cu paleta naturii. „Pe măsură ce culorile mediului înconjurător se schimbau, preferințele lor creșteau”, spune ea. Cea mai mare creștere a avut loc toamna, când culorile calde – gândiți-vă la roșu închis și portocaliu – au câștigat aplauze sporite, înainte de a se prăbuși în același timp cu frunzele.

Rugată să speculeze asupra motivelor pentru care toamna a înregistrat o astfel de creștere, ea sugerează două explicații. În primul rând, zona în care a efectuat cercetarea este renumită pentru spectacolele sale de toamnă – privitul frunzelor este un element de bază al turismului în New England – astfel încât voluntarii ar fi putut fi pregătiți pentru această preferință. Mai interesant, însă, ea crede, de asemenea, că există și un aspect evoluționist în joc – claritatea contrastului. „Este fascinant să speculezi că poate este din cauză că este un fel de schimbare rapidă, această schimbare rapidă și dramatică a mediului – atât de rapidă, iar apoi dispare. Iarna este o mulțime de culori alb și maro, dar nu stăm afară la fel de mult pentru a le vedea.”

Mediu
Mediul în care trăim ne influențează preferințele noastre de culoare și în alte moduri. Un alt studiu realizat de Schloss a analizat studenții de la University of California-Berkeley și Stanford, arătând că culorile universitare ale unui colegiu au influențat nuanțele pe care aceștia le-au ales ca fiind preferate. Cu cât un student spunea că susține și îmbrățișează mai mult valorile și spiritul școlii, cu atât mai mult creștea această preferință.

Este ușor de presupus că teoria valenței ecologice ar avea nevoie de timp pentru a se impune, pentru ca noi să încorporăm aceste indicii sociale în lumea pe care o vedem. Dar psihologul experimental Domicele Jonauskaite spune că acest lucru este greșit. Ea studiază conotațiile cognitive și afective ale culorilor la Universitatea din Lausanne, Elveția, și a analizat modul în care băieții și fetele privesc albastrul și rozul – ei articulează și demonstrează preferința de culoare învățată la o vârstă fragedă.

Roz. Mainstream pentru fete. Motiv de rebeliune pentru băieți
Dragostea fetelor pentru roz se înscrie într-o curbă în formă de clopot, atingând un vârf la vârsta școlară timpurie – în jurul vârstei de cinci sau șase ani – înainte de a scădea până la vârsta adolescenței. „Dar băieții evită rozul de la o vârstă fragedă, cel puțin cinci ani sau cam așa ceva. Ei se gândesc ‘Îmi poate plăcea orice culoare – doar nu roz’. Pentru un băiat este foarte rebel să îi placă rozul”, spune ea. „Iar printre bărbații adulți, este greu să găsești pe cineva care să spună: ‘rozul este culoarea mea preferată’”.

În trecut, unii cercetători au propus că această preferință de culoare specială, ancorată în gen, este evolutivă: conform acestei teorii, femeile erau cele care culegeau în societățile de vânători-culegători și, prin urmare, ar trebui să aibă o preferință pentru culorile asociate cu fructele de pădure. Acest lucru este o prostie totală, spune Jonauskaite, care citează mai multe lucrări recente care analizează preferințele de culoare în culturi ne-globalizate – sate din Amazonul peruvian, de exemplu, și un grup de culegători din nordul Republicii Congo. Niciunul dintre copiii lor de sex feminin nu a manifestat o preferință pentru roz. „Pentru a avea această preferință, sau aversiune, pentru băieți, această aversiune trebuie să aibă o codificare a identității sociale”, spune ea. De fapt, rozul era văzut ca o culoare stereotipică masculină înainte de anii 1920 și a fost asociat cu fetele abia la jumătatea secolului XX.

Culorile și bebelușii
Chiar și cei mai mici copii pot percepe și clasifica culorile, sugerează Alice Skelton, care ajută la conducerea Sussex Colour Group & Baby Lab, la Universitatea Sussex din Marea Britanie. Domeniul ei de interes special este cel al bebelușilor și al copiilor, urmărind să înțeleagă mai bine modul în care preferințele timpurii în materie de culoare se traduc în preferințe estetice mai târziu în viață. „Este o mare concepție greșită că bebelușii nu pot vedea culoarea de la naștere – ei pot”, spune ea, menționând că dezvoltarea ochiului este inegală. Receptorii care percep verdele și roșul sunt mai maturi la naștere decât cei care procesează albastrul și galbenul, astfel încât roșul intens, în special, se înregistrează cel mai ușor la nou-născuți.

Ideea valențelor ecologice – potrivit căreia atribuim semnificații culorilor din obiectele pe care le întâlnim în lume – este valabilă chiar și în cazul celor mai tineri. „Copiii vor fi atenți la culoare doar atunci când aceasta are o funcție asociată cu ea. Ei nu vor fi cu adevărat atenți la culoare decât dacă învață ceva din aceasta”, spune Skelton.

Banana coaptă
Imaginați-vă că există două sticle. Una este verde, iar cealaltă este roz. Sticla de culoare verde conține un lichid gustos, iar cea roz este un amestec acrișor. Copiii vor observa și își vor aminti aceste culori, deoarece recunoașterea diferenței dintre ele oferă un bonus cognitiv. „Este ca o banană coaptă – culoarea este un indiciu util pentru anumite proprietăți ale unui obiect”, spune Skelton.

Desigur, acea banană coaptă ar putea fi de culoare maro-gălbuie, aceeași nuanță pe care adulții mofturoși au tendința de a o evita în testele de laborator. Skelton oferă consolare tuturor celor ale căror preferințe de culoare nu se încadrează în regula dominantă a albastrului. Cei atrași de nuanțe nepopulare ar putea fi produsul unei anumite perioade, prețuind amintiri pozitive din copilărie – gândiți-vă la bebelușii din anii 1970 care se cuibăresc pe canapelele maro buclat. Dar mai există o altă posibilitate intrigantă. Cei mai mulți oameni sunt atrași de armonia vizuală, de plăcere și de senzațiile ușoare evocate de albastrul adesea pozitiv.

„S-ar putea ca, în timp ce unii încearcă să atingă echilibrul, alți oameni să fie căutători de senzații, tot așa precum oamenii sunt ciocârlii și bufnițe de noapte”, spune ea. „Gândiți-vă la artiști, a căror principală sarcină este să caute lucruri care le provoacă sistemul vizual sau preferințele estetice.”

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button