ACTUALITATE

Rezistența ucrainei aruncă în aer o cafenea folosită de liderii ruși

Civili ucraineni care trăiesc sub ocupația rusă au aruncat în aer o cafenea din apropierea sediului guvernului marionetă din orașul Herson, ceea ce pare a fi primul atac terorist în teritoriile ocupate.

Cel puțin patru persoane au fost rănite în explozia care a vizat magazinul frecventat de soldații ruși, pe fondul semnelor tot mai mari ale unei mișcări de rezistență în interiorul zonelor Ucrainei controlate de Moscova.

Rusia a descris explozia drept un „atac terorist” asupra teritoriului deținut de ruși în Ucraina, un oficial militar ucrainean afirmând că cafeneaua a fost folosită de liderii ruși care „au luat prânzul acolo încă din primele zile” de ocupație.

„Explozia de astăzi arată că lupta nu se va opri nici măcar o secundă sau un minut. Regiunea Herson este Ucraina”, a spus el în urma atacului.

Atacul are loc în timp ce mișcarea de rezistență în curs de dezvoltare a pus afișe „căutat” care amenință liderii locali ai regimului marionetă rus. Afișele fac parte dintr-un impuls mai amplu de contra-propaganda, care îi prezintă pe ocupanții ruși drept ucigași.

Mișcarea reprezintă o durere de cap majoră pentru resursele rusești întinse care încearcă să implementeze controlul permanent asupra noului teritoriu și ar putea semnifica începutul unei lungi campanii subterane împotriva ocupanților.

Rusia a condus Hersonul cu o mână de fier timp de luni de zile, lansând o campanie mortală pentru a aduce orașul sub influența sa totală și reprezintă de departe unul dintre cele mai mari câștiguri ale lor în război.

Dar mișcarea de rezistență a Ucrainei în teritoriile ocupate a crescut rapid în ultimele săptămâni. Se spune că este coordonat de Forțele de Operații Speciale (SSO), o unitate a forțelor armate ale Ucrainei.

Munca este împărțită în trei secțiuni: acțiune militară, operațiuni de sprijin și război psihologic. Sursa din interior a declarat pentru The Economist că au petrecut timp pregătind „oameni locali simpli” pentru acțiune.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button