EXTERNE

Jurnalistul de investigații care a pus pe jar Kremlinul. Andrei Soldatov: „Noua Cortină de fier ruginește deja”

Răspunsul îl aflăm dintr-un editorial semnat de Andrei Soldatov pe site-ul think tank-ului CEPA. Soldatov este specializat în servicii secrete și, după declanșarea invaziei ruse, a făcut nenumărate dezvăluiri despre presupuse epurări în rândul FSB.

Iată detaliile de thriller ale cazului său:

În dimineața zilei de 6 iunie, am început să primesc mesaje ciudate de la banca mea din Moscova. Toate aveau același subiect – conturile mele fuseseră blocate pentru că existase o serie de debite mult prea mari pentru soldurile mele. Toate fuseseră suspendate.

Apoi, au sosit mesaje de la cea de-a doua bancă rusă, în care se spunea că am fost amendat cu echivalentul a 80.000 dolari pentru fiecare cont.

Sunt jurnalist de investigație, deci am mai văzut așa ceva. Arăta ca un fel de atac de tip phishing, iar această suspiciune s-a adâncit când am verificat site-ul web al guvernului pentru informații despre amenzi și nu am găsit nimic.

Abia atunci a sosit un alt mesaj, care a ajutat la descifrarea a ceea ce se întâmpla. Mi s-a adus la cunoștință că conturile mele nu fuseseră pur și simplu blocate, ci înghețate fiindcă eram ținta unei anchete penale. La sfatul avocatului meu din Moscova, am verificat lista de persoane căutate a Rusiei pe site-ul Ministerului de Interne și eram manționat acolo – cu fotografia mea și detaliile biografice. Nu s-au deranjat să precizeze acuzațiile sau ce agenție guvernamentală fusese implicată.

Următorul pas a durat ceva timp și a cerut puțină muncă de detectiv, dar în cele din urmă mi-am dat seama că, pentru a înțelege ce se întâmplă, va trebui să examinez cazurile împotriva celor dinaintea înaintea mea – acei jurnaliști ruși care au fost vizați de autorități de la începutul războiului. Și asta mi-a fost de folos.

Curând a devenit clar că situația mea și alte cazuri împotriva jurnaliștilor ruși – toate cu numere de serie oficiale similare – au fost lansate de Comitetul de Investigație, versiunea rusă a FBI. Această agenție se ocupă de obicei de cazuri de cea mai mare importanță pentru stat.

Cu cât am săpat mai mult, cu atât am realizat amploarea campaniei Kremlinului împotriva jurnaliştilor independenţi. În lumea orwelliană a Rusiei din 2022, cei care publică orice contrazice narațiuniea de stat sunt, în mod aberant, acuzați că răspândesc „știri false” despre război. Această infracțiune foarte gravă a fost adăugată recent în Codul Penal și stă la baza persecutării jurnaliştilor.

Scopul acestui nou val de represiune nu este încă cunoscut – am aflat despre cazul meu doar pentru că băncile mele mi-au spus, iar alți jurnaliști au descoperit, de asemenea, că au fost acuzați aproape accidental. Numerele de serie ale cauzelor noastre penale dau un indiciu, totuși – ultimele cifre variază între 50 și 500, ceea ce, teoretic, ar putea însemna că Kremlinul are sute de cazuri sub investigație.

O apariție pe lista căutaților și mandatele de arestare emise în lipsă sunt acum instrumentele preferate ale Kremlinului. Este o campanie serioasă, dar și disperată – jurnaliștii atacați sunt cei care, ca mine, au părăsit țara și continuă să expună din exil campania sistematică de minciuni derulată de Kremlin.

Și asta dezvăluie ceva cu adevărat interesant și ușor neașteptat; decizia de-a emite mandate de arestare spune mai clar decât ar putea vreodată cuvintele că mijloacele tehnice de impunere a monopolului informațional al guvernului – filtrul de internet suveran al Rusiei – pur și simplu nu funcționează.

Asta am învățat si din cazul meu. Pe 7 iunie, am văzut în sfârșit un document pe care Comisia de anchetă l-a prezentat instanței pentru a justifica înghețarea conturilor mele și adăugarea mea pe lista Căutaților.

Anchetatorul-șef Kurovskoi a declarat instanței că ilegalitatea mea se referă la interviul meu despre război pe un canal YouTube numit Popular Politics, din 11 martie. Anchetatorul a spus că am pus sub semnul întrebării pregătirea și competența trupelor Gărzii Naționale (Rosgvardiya) dislocate pentru a lupta în Ucraina și că întrebarea mea a echivalat cu dezinformarea legată de activitățile trupelor ruse ocupate cu „protejarea intereselor Rusiei și sprijinirea păcii și securității internaționale”.

Am fost nedumerit la început de ce tocmai acest comentariu a declanșat o astfel de reacție. Și apoi am citit titlul videoclipului citat de Kurovskoi: Andrei Soldatov: generalii FSB arestați din cauza războiului.

În cele din urmă, am dat clic. Motivul adevărat al dosarului împotriva mea a fost raportul întocmit de mine și Irina Borogan despre epurările FSB de la începutul războiului și, în special, arestarea lui Serghei Beseda, șeful Serviciului al V-lea, filiala de informații externe. Referirea la Garda Națională a fost doar un pretext.

Kremlinul a negat vehement (și fără succes) orice epurare sau problemă în cadrul FSB, argumentând că totul merge „conform planului”. Site-ul nostru Agentura.ru a fost blocat, iar autoritățile au lansat o operațiune specială de dezinformare pentru a minimiza relatările noastre. Acum a devenit clar că folosesc măsuri de modă veche în speranța de a bloca dezvăluirile noastre despre FSB, care se bazează toate pe surse din interiorul statului secret al lui Putin. Se pare că pe 29 aprilie am fost trecut pe lista de căutați a Rusiei și că pe 4 mai am fost dat în urmărire internațională.

Toate acestea sunt destul de neplăcute din punct de vedere personal, dar sunt și un semn că guvernul se luptă să rupă Rusia de internet și să impună cenzura.

Kurovskoi a recunoscut în fața instanței că videoclipul în cauză a fost văzut de 1,8 milioane de persoane. Iar canalul Popular Politics de pe YouTube cu care am vorbit este condus de susținătorii liderului opoziției Alexei Navalnîi.

În ciuda tuturor eforturilor și amenințărilor și instrumentelor legislative ale represiunii aflate acum în mâinile statului, jurnaliștii ruși independenți și opoziția rusă au încă acces direct la publicul rus.

Noua Cortina de Fier, concepută pentru a opri ideile și adevărul, ruginește deja. Și aceasta este o veste foarte proastă pentru Kremlin.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button