ANCHETE

Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu a încercat să promoveze în Ucraina interesele Digi24, controlate de controversatul afacerist Teszari

Ministrul de Externe Bogdan Aurescu ar fi încercat să negocieze, în numele trustului RCS-RDS, intrarea acestuia pe piața din Ucraina, după sfârșitul războiului, scrie jurnalistul Liviu Alexa, pe siteul Strict Secret.

„Dețin informații certe că la întâlnirea din 26 aprilie a.c. a conducerii României, cand Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu și ministrul de Externe Bogdan Aurescu s-au întâlnit în Ucraina cu Zelensky și cei mai importanți oameni din guvernul ucrainean, staff-ul românesc a avut inițiativa ilegală și total neconcurențială de a negocia intrarea în Ucraina a companiei private RDS-RCS atunci când războiul se va fi sfârșit.

Pentru conformitate, să vă spun că Zelenski a refuzat să participe la discuțiile ”informale”, dând mâna cu Ciucă și Ciolacu și apoi plecând. Dar Ciucă și Ciolacu au asistat la momentul în care trepădușul Bogdan Aurescu, ditamai ministrul de Externe al României, s-a apucat sa promoveze interesele unui privat, în speță RDS RCS, încercând să negocieze cu guvernul ucrainean ca după terminarea războiului firma lui Teszari să devină partener agreat pentru înființarea unei firme de telefonie și date și pentru a reface rețeaua de cablu si Internet din Ucraina.

Oficialii ucraineni nu au oferit un răspuns pe loc, dar cel mai important este să știți de la mine că acest lucru grav chiar s-a întâmplat. Interesele unei companii private au fost reprezentate de cei mai înalți oficiali ai Statului Român chiar în curtea lui Zelenski”, a scris jurnalistul.

Această informație ar confirma ceea ce s-a întâmplat în august 2021, când s-a descoperit că un consilier al Guvernului a aranjat publicarea de opinii favorabile premierului Cîțu pe Digi24.

În 2015, presa scria că o vizită în Spania a președintelui Klaus Iohannis a fost sponsorizată de RCS/RDS. De altfel, președintele a oferit pungi cadou cu însemnele Digi.

Conform lui Liviu Alexa, trustul RCS/RDS nu este implicat doar în politica din România. Același lucru s-ar fi întâmplat și în Ungaria. Sursele citate de jurnalist afirmă că RCS/RDS s-ar fi implicat în campania împotriva premierului Viktor Orban.

„Vreți să vă zic adevăratul motiv pentru care și-a luat Teszari tălpășița din Ungaria? Pentru că serviciile secrete maghiare i-au adus pe masă lui Viktor Orban dovezi clare că Digi și Teszari au finanțat și s-au implicat în acțiuni online anti-guvernamentale. Din acel moment, adio și un praz verde, lui Teszari i s-a transmis că poate să degajeze. De remarcat felul elegant în care a fost lăsat să plece, luându-și și banii pentru deranj, deși Orban adoră naționalizările. De ce?

Cineva din România, nu spui cine, persoane importante din servicii au transmis la Budapesta că Teszari a greșit, dar că trebuie iertat pentru că… Doar de AIA a putut „miliardarul fără chip” să se extragă.

Deși s-a speculat foarte mult timp că Teszari este omul serviciilor secrete maghiare, uite că nu a fost așa, căci ungurii i-au dat o palmă după ceafă și l-au transformat în persona non grata economică pe teritoriul Ungariei”.

De altfel, RCS/RDS și-a vândut operațiunile din Ungaria, în 2021, pentru 625 de milioane de euro.

Despre cum s-a implicat RCS/RDS în alegerile prezidențiale din România puteți citi aici.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button