ACTUALITATEECONOMIE

Surse din Bruxelles. UE caută un acord de aprovizionare cu gaze de urgență cu Egipt și Israel

Uniunea Europeană negociază un acord de furnizare de gaze cu Egipt și Israel, conform documentelor interne din 7 iunie și văzute de EUobserver.

Un proiect de memorandum de înțelegere cu cele două țări, încă supus modificărilor, face parte din eforturile sale de a-și reduce dependența de combustibilii fosili ruși în urma invaziei Ucrainei de către Moscova.

„Securitatea aprovizionării cu gaze este o preocupare majoră comună. Egiptul și UE vor lucra împreună la livrarea stabilă de gaze către UE”, se arată într-un alt document intern care menționează acordul de colaborare trilateral.

Acordul propus subliniază că gazele naturale vor fi expediate către UE din Egipt, Israel sau orice altă sursă din regiunea Mediteranei de Est, inclusiv statele membre ale UE din regiune.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, urmează să călătorească la Cairo săptămâna viitoare, dar în prezent nu este clar dacă memorandumul va fi semnat în timpul vizitei sale.

Egiptul a devenit din ce în ce mai mult un hub regional de gaze, cu cele două instalații de gaz natural lichefiat (GNL) chiar înainte de invazia rusă a Ucrainei. Dar Israelul a devenit și un furnizor regional cheie de gaze în ultimii ani.

Conform proiectului de acord, importurile din Israel ar presupune procesarea gazului la fabricile de lichefiere din Egipt înainte de a fi expediate în Europa ca GNL.

Acest lucru se explică parțial pentru că nu există nicio infrastructură care să conecteze Israelul de Europa, în timp ce cinci miliarde de metri cubi de gaz israelian sunt exportați în Egipt în fiecare an.

Cu toate acestea, acordul trilateral ar permite Egiptului să achiziționeze o parte din gazul transportat către UE și alte țări prin teritoriul egiptean pentru propriul consum sau export.

Acordul va explora nevoia de a dezvolta noi proiecte de infrastructură energetică pe bază de combustibili fosili și modalități de a încuraja companiile europene să investească în explorarea și producția de gaze naturale în Israel și Egipt.

Dar memorandumul de înțelegere, care va dura nouă ani de la semnare, nu va crea nicio obligație juridică sau financiară pentru UE, se arată în proiect.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button