POLITICĂ

Cine este Marian Enache – noul șef al Curții Constituționale din România

În urma unui vot secret, cu unanimitatea voturilor judecătorilor prezenți, Marian Enache a fost ales în funcția de președinte al Curții Constituționale, pentru un mandat de trei ani, anunță instituția.

Sâmbătă, la Palatul Cotroceni, în fața, Președintelui României și a președinților celor două Camere ale Parlamentului, precum și în prezența prim-ministrului, a avut loc ceremonia de depunere a jurământului de învestitură în funcția de judecător al Curții Constituționale de către doamna Mihaela Ciochină, Laura-Iuliana Scântei și Dimitrie-Bogdan Licu. Aceștia sunt numiţi pe un mandat de 9 ani, cu începere de sâmbătă, 11 iunie.

Momentul depunerii jurământului marchează intrarea în exercițiul funcției de judecător al Curții Constituționale și a fost urmat de reunirea Plenului, în noua componență, pentru alegerea noului președinte al Curții.

Cine este Marian Enache 

Marian Enache a devenit membru al Parlamentului încă din primul Legislativ după Revoluția din 1989, după ce a fost ales pe listele FSN, unde a ocupat funcția de vicepreședinte. Ulterior, el a ajuns consilier prezidențial pentru probleme juridice al fostului președinte Ion Iliescu, iar în 1993 a fost numit ambasador al României în Republica Moldova. De altfel, Enache a fost un om cunoscut în Partidul Social Democrat, fiind deputat FSN, PDSR și PSD înainte de a ajunge la Curtea Constituțională.

Potrivit site-ului Curții Constituționale, Marian Enache s-a născut la 5 mai 1954 în municipiul Iași.

Este absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității „Al.I. Cuza” din Iași (1977) și doctor în științe juridice: specializarea Drept constituțional, Facultatea de drept a Universității București (1997).

Marian Enache, activitate profesională:

 • 1977-1990: avocat în Baroul Iași, Baroul Vaslui;
 • 1990:membru în Consiliul Provizoriu de Uniune Națională (CPUN);
 • 1990-1992: deputat, Adunarea Deputaților, Parlamentul României;
 • vicepreședinte al Adunării Deputaților; vicepreședinte al Comitetului Adunării Constituante, membru al Comisiei de redactare a Constituției României; membru al Comisiei de redactare a proiectului de Regulament al Adunării Deputaților;
 • 1993: consilier prezidențial – Direcția juridică a Președinției României;
 • 1993-1996: ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Republica Moldova;
 • 1996-2000: deputat, Camera Deputaților, Parlamentul României;
 • membru al Comisiei juridice, de disciplină, și imunități; membru al Comisiei de validare;
 • 1998-2010: avocat în Baroul București;
 • 2011-2012: secretar general adjunct al Camerei Deputaților;
 • 2012-2016: deputat, Camera Deputaților, Parlamentul României;
 • membru al Comisiei pentru învățământ, știință, tineret și sport.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button