ACTUALITATEECONOMIE

Inflația a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 41 de ani în Statele Unite. Un plin de combustibil costă 80 de dolari

În Statele Unite inflația a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 41 de ani. Din cauza războiului din Ucraina, benzina s-a scumpit și peste Ocean. Pentru un plin, americanii plătesc acum aproape 80 de dolari. Asta înseamnă în medie 1,3 dolari pe litru. Creşterea preţurilor în sectorul energetic și al combustibililor se regăseşte și în prețul produselor la raft. Președintele Joe Biden dă vina pe companiile petroliere americane pentru inflația care a depășit 8 procente.

Un galon de benzină a ajuns să coste aproape 5 dolari, ceea ce face ca un plin să coste în jur de 80 de dolari. O sumă exorbitanta chiar și pentru americanii cu dare de mână.

Președintele american Joe Biden dă vina pe companiile petroliere din Statele Unite, pentru că prețul petrolului nu doar că nu scade, însă riscă să crească și mai mult, la fel și inflația.

Joe Biden: „Vreau să spun un singur lucru despre companiile petroliere. Vorbesc despre cum au 9000 de permise de forare. Dar ei nu forează. De ce nu forează? Pentru că le ies mai mulţi bani dacă nu produc petrol. Preţul urcă, pe de o parte. Pe de alta, motivul pentru care nu forează este că îşi răscumpără propriile stocuri care ar trebui să fie taxate, pentru că dacă îşi cumpără propriul stoc fără să facă investiţii trebuie să plătească taxe.”

Inflația ridicată a devenit cea mai mare provocare pentru administrația Biden, care pusese la cale cea mai rapidă redresare a pieței muncii din istoria SUA. Toate planurile au fost însă date peste cap de impactul scumpirilor asupra gospodăriilor americane.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button