ACTUALITATE

Jurnalistul Traian Ungureanu spune că legile securității au ca model experiența din SUA: Se schimbă administrații, dar mereu rămâne acel „ceva”. Iar acel „ceva” conduce. Așa se întâmplă și-n România

Jurnalistul Traian Radu Ungureanu (TRU) a comentat apariția pachetului de zece legi, numite ale securității naționale, afirmând în cadrul podcastului „Antimaterie” că este varianta românească a ceea ce se întâmplă în celelalte țări europene și anume, criza democrației.

În opinia jurnalistului, aceste legi au ca model realitatea din Statele Unite (SUA) și urmăresc legiferarea unei stări de fapt: „combinația obscură dintre servicii, presă și cercul de afaceri”.

„Sunt mereu aceleași forțe: oligarhia corporatistă, serviciile secrete și executantul lor, presa. Suntem martorii, nu tocmai fericiți, a ceea ce s-ar putea numi criza democrației. Se manifestă în felurite tipuri, în toate statele democratice, occidentale sau răsăritene.

La baza acestei crize stă confuzia, premeditată între democrație și liberalism. Ce este liberalismul? O ideologie. Democrația nu poate fi o ideologie.

Faza actuală a liberalismului e un mare pericol: a adus la putere ideea că nu există norme morale, oricine poate spune orice și doi, comercializarea valorii.

Experiența SUA e un model viu în fața noastră: au loc alegeri, deci democrația funcționează. Se schimbă administrații: republicane sau democrate. Ceva rămâne permanent pe loc, indiferent de culoarea administrației care vine sau pleacă, iar acel „ceva” conduce. Acel „ceva” a acumulat timp, experiență, putere, cuprindere și autonomie. Așa ceva se întâmplă și-n România. E acel „ceva” care va trage toate sforile, de care vor atârna toate guvernele. Toată legislația în România este combinația obscură dintre servicii, presă și cercul de afaceri.

Centrul originar de implementare a acestor idei știe că doctrina trebuie aplicată în mod specific, în funcție de caracteristicile fiecărei zone. E ironic: ne aflăm deja în situația în care se afla Ceaușescu. El practica un comunism național, independent de Moscova. La fel suntem noi astăzi: la noi e altfel. De acord, așa e, dar asta nu schimbă cu nimic raporturile de putere.

Introducerea și testarea sistemului au avut loc în timpul celor două episoade: Covid și Ucraina. Nu există niciun fel de opoziție în rândul guvernelor de la care ascultăm, cele occidentale”, a spus, Traian Radu Ungureanu.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button