SOCIAL

Cristoiu: Așa-zisă societate civilă nu este decât ceva creat de Sistem, şi folosit de Sistem pentru a se implica în politica țării, nimic altceva

Jurnalistul şi analistul politic Ion Cristoiu scrie, pe blogul personal, că aşa-zisa societate civilă din România se dovedeşte a fi o noţiune mai mult teoretică, în contextul în care mitingul de sâmbătă seara, din Piaţa Victoriei, împotriva proiectului legilor securităţii naţionale, nu s-a bucurat decât de prezenţa a „câteva zeci” de oameni.

Cristoiu arată că televiziunile, care au sprijinit masiv protestele anti-Dragnea şi anti-PSD din urmă cu câţiva ani, au primit „ordin” acum din partea sistemului să nu anunţe nimic şi să nu transmită materiale de la faţa locului, boicotând practic evenimentul, iar în mediul online mitingul nu s-a bucurat de o publicitate însemnată.

Gazetarul ajunge la concluzia că, în lipsa sprijinului logistic din partea „sistemului”, aşa-zisa societate civilă este ceva aproape inexistent, fără relevanţă, ceva „evanescent”, care nu are niciun impact la nivel de mase sau de mental colectiv, şi apreciind că acest lucru este pe fond un semnal negativ în ceea ce priveşte starea societăţii româneşti.

Iată textul:

„Pentru sîmbătă, 11 iunie 2022, ora 18, două ONG-uri au chemat societatea civilă la un miting de protest împotriva Legilor Securității Naționale sub titlul Libertate! Nu Cenzură și Securitate!

Inițiativa acestui protest s-a constituit într-o dublă premieră.

E primul miting TeFeList împotriva lui Klaus Iohannis de cînd acesta deține Președinția. Mitinguri împotriva lui Klaus Iohannis au mai fost, și nu puține, după instalarea acestuia la Cotroceni. Toate au fost însă inițiative ale unor organizații apropiate de PSD sau, mai nou, de AUR. Între Klaus Iohannis și ceea ce se numește societatea civilă a funcționat pînă nu demult un parteneriat. Pe de o parte, societatea civilă l-a sprijin pe Klaus Iohannis în războiul cu majoritatea PSD-istă a lui Liviu Dragnea. Societatea civilă a organizat și susținut protestele din Piața Victoriei împotriva posibilității (niciodată devenită realitate) de adoptare a unei OUG pe Justiție. Societatea civilă a creat momentul 10 august 2018, momentul de început al căderii PSD în sondaje și de rupere a Coaliției de guvernare astfel încât să se creeze premisele venirii la putere a Guvernului Ludovic Orban. Societatea civilă a fost instrumentul de ținere în șah a Puterii PSD-iste pe vremea lui Liviu Dragnea. Orice părea a fi tentativă de a deraia de la normele UE era rapid luată în colimator de o amplă rețea alcătuită din peste o sută de mii de ONG-uri, majoritatea lor alcătuite din câteva persoane, deseori soț și soție sau amant și amantă, fără altă dovadă că există decît participarea la cîte o petiție on line în legătură cu un fapt asupra căruia ONG-ul fusese avertizat să facă gălăgie. Din această rețea au făcut parte cei ce s-au pretins a fi influenceri ai societății civile. E vorba de actori, cîntăreți, publiciști, scriitori ale căror postări de facebook deveneau, ca printr-un miracol, virale, preluate rapid de postul regimului, Digi 24.
La rîndul ei rețeaua din societate civilă a beneficiat de sprijinul lui Klaus Iohannis prin intermediul Sistemului. Sistemul a asigurat viralizarea postărilor anti PSD și mai ales postura de influenceri acordată unor persoane care nu toate erau personalități ale domeniului. La protestele anti Dragnea, a participat cu legendara se geacă roșie și Klaus Iohannis, deși Constituția nu-i permitea o asemenea aventură. În cîteva împrejurări, Societatea civilă a fost convocată la Cotroceni ca sfătuitor de taină al lui Klaus Iohannis.
Acum însă, așa cum se vede din îndemnurile unor influenceri, dar și din presa societății civile, TeFeLiștii au organizat un miting antiIohannis punîndu-l sub acuzare pentru Legile Securități Naționale.

Mult mai important, protestul, așa cum a fost anunțat de cele două ONG-uri, aducea Societatea civilă în postura sa de esență. De apărătoare a democrației, a drepturilor individuale, de luptătoare împotriva oricărei tentative a Puterii, indiferent de culoarea politică a acesteia, de a derapa de la statul de drept, tentată de militarizare, de autoritate dictatorială.
Semnificațiile deosebite fac din inițiativa celor două ONG-uri, sprijinite de site-ul G4 Media, prima acțiune autentică a societății civile, scutită de suspiciunea de punere la cale de către Sistem, cum s-a întîmplat cu alte proteste din Piața Victoriei, mai precis cele împotriva politicii PSD în domeniul Justiției. Avînd drept temă tendințele de militarizare și sereizare a țării venite din partea Puterii de Dreapta, a lui Klaus Iohannis îndeosebi, mitingul a primit semnificația unei demonstrații că societatea civilă e autentică, independentă în acțiunile sale, principială cînd vine vorba de deraierea de la statul de drept.
Inițiativa urma să fie supusă examenul realității. O realitate constînd în numărul de participanți, în prezența unor personalități ale societății civile și mai ales în atmosfera creată în jurul inițiativei.

Mitingul a fost însă un dezastru.
Participare redusă la cîteva zeci de persoane, absența personalităților de marcă ale mișcărilor de stradă, (cu excepția lui Tudor Chirilă și a Oanei Gheorghiu), tăcerea televiziunilor de știri, evident, ordonată.

Să ne reamintim de miile de participanți la protestele împotriva amestecului în Justiție al Puterii PSD, de campaniile duse înainte oricărui miting de influencerii societății civile, la transmisiile de la fața locului de către site-uri , televiziuni de știri, bloguri.

S-a spus la vremea respectivă că succesul protestelor își avea drept temei intervenția Sistemului:
De la impunerea obiectivelor pînă la asigurarea unei prezențe uriașe, trecînd prin viralizarea postărilor pro miting.

Protestul de sîmbătă 11 iunie 2022 avea toate datele pentru a fi ocolit de asemenea suspiciuni. A fost un protest împotriva Sistemului. Dacă nu l-a boicotat, Sistemul nu s-a implicat în organizarea lui.
Și acest protest, în fine autentic, al societății civile a fost un dezastru.

Concluzia concluziilor:
Deși numărul ONG-urilor e de peste o sută de mii, România n-are o societate civilă autentică.

Are o așa-zisă societate civilă creată de Sistem și folosită de Sistem pentru a se implica în politica țării pe post de societate civilă .

E concluzia neliniștitoare a eșecului dezastruos al acțiunii de protest de sîmbătă, 11 iunie 2022.

După presă, un alt stîlp al democrației – societatea civilă – se dovedește a fi din gumilastic și nu din beton.
Una cu semnificații uriașe atît pentru regimul Klaus Iohannis, cît și pentru starea societății românești din prezent”.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button