SOCIAL

Dincolo de RO-ALERT și ambuteiaje, furtunile din ultima vreme nu fac altceva decât să scoată în evidență acutizarea schimbărilor climatice din România

Ok, să nu ne mai ascundem după deget. Dincolo de RO-ALERT, dincolo de ambuteiajele din București, dincolo de pagubele produse de copacii căzuți peste mașini, furtuna din capitală și din județele învecinate nu face altceva decât să scoată în evidență acutizarea schimbărilor climatice și în România.

 • E de ajuns să deschidem fereastra sau să ieșim afară ca să simțim cât de cald este în atmosferă. Concret, pe măsură ce temperaturile medii de la suprafața Pământului cresc, are loc mai multă evaporare, care, la rândul său, crește precipitațiile totale.
 • Într-o analiză de la începutul verii trecute, Roxana Bojariu, președintele consiliului științific în cadrul Administrației Naționale de Meteorologie, atenționa că numărul de zile cu precipitații abundente are o tendință crescătoare, simultan cu tendința descrescătoare a numărului de zile cu precipitații, ceea ce indică o creștere a intensității precipitațiilor.
 • În plus, proiecțiile climatice viitoare arătau în vara anului 2021 că fenomenele meteo extreme se intensifică în același timp cu creșterea intensității și frecvenței valurilor de căldură și cu creșterea intensității precipitațiilor.
 • În marile aglomerări urbane precum București, efectele schimbării climatice sunt amplificate de mediul artificial construit care determină, de exemplu, formarea insulei de căldură a orașului. Datorită izolării solului de atmosferă, scurgerea la suprafață a apei este amplificată și inundațiile urbane sunt și ele amplificate în orașe.
 • Știința arată că spațiile verzi și lacurile care acționează ca rezervoare favorizează infiltrarea apei în sol și reduc din impactul inundațiilor urbane.
 • Încă ceva: aerul cald poate reține mai multă umiditate decât aerul rece. Când aerul mai cald este răcit și umiditatea se condensează, adesea plouă mai puternic.
 • În timpul verii, nivelul de umiditate este întotdeauna mai ridicat. De altfel, umiditatea este adesea asociată cu vremea caldă și lunile de vară. În timpul verii, aerul cald stochează mai multă umiditate și aproape de zece ori mai multă cantitate de apă decât în celelalte anotimpuri.
 • Mai este un aspect ce trebui reținut: Furtunile prosperă în medii cu umiditate ridicată. Deoarece furtunile sunt sisteme meteorologice înalte și se bazează pe coloane de aer în creștere, ele sunt mai energizate atunci când aerul umed în creștere începe să se răcească în părțile superioare ale furtunii.
 • Prin urmare, e nevoie să fim mai responsabili cu mediul înconjurător dacă vrem să avem șansa să ne bucurăm de petrichor (parfumul de pământ produs atunci când ploaia cade pe pământ uscat). Astfel, vom privi doar la dezastrul din fața noastră, pe care nu îl putem controla.
 • Și pentru că totul se leagă, responsabilitatea de a ține încălzirea globală în limita de 1,5 grade Celsius față de nivelurile preindustriale este legată de poluarea aerului.
 • Ca să vă faceți o idee, astăzi, Institul pentru Politici Energetice de la Universitatea din Chicago a lansat un raport în care precizează în mod principal că poluarea aerului cu particule fine, legată în principal de arderea combustibililor fosili, reduce speranţa de viaţă în medie cu peste doi ani la nivel mondial.
 • Aceste microparticule (cunoscute sub numele de PM 2,5, adică au sub 2,5 microni – adică au un diametru de 30 de ori mai mic decât grosimea unui fir de păr), clasificate drept cancerigene de către ONU în 2013, pătrund adânc în plămâni şi apoi intră în sânge. Ele pot provoca boli respiratorii şi cardiovasculare.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button