SOCIAL

Tot mai mulți șerpi apar prin orașe. În ciuda îngrijorării, nu avem de ce să ne temem, spun specialiștii

Un șarpe de peste 1 metru a fost filmat recent într-un spital din Balș, județul Olt, iar în Capitală, mai multe persoane au semnalat prezența șerpilor în grădinile din fața blocului. Mulți sunt îngrijorați, dar specialiștii spun că nu avem motive, deoarece nu există șerpi veninoși în București.

De ce apar șerpii în orașe, când e cazul să ne îngrijorăm și cum să reacționăm atunci când întâlnim un șarpe?

„Atenție, în grădină sunt șerpi!’’ Așa sună un anunț la intrarea într-un bloc din sectorul 3 al Capitalei, în zona Titan.

Localnicii se tem că șerpii le-ar putea intra în apartamente. De ce apar șerpi în orașe?

Ne-a răspuns Tiberiu Sahlean, herpetolog:

„Șerpii sunt văzuți mai ales în orașe pentru că acolo au șanse mai mari să intre în interacțiune cu oameni. Ei sunt activi în această perioadă în toate habitatele, inclusiv în habitatele naturale. Șerpii au început să fie văzuți mai des în orașe pentru că orașele s-au extins foarte mult în habitatele naturale ale șerpilor și nu doar ale șerpilor, ale tuturor animalelor și atunci acele animale nu prea au de ales și supraviețuiesc op parte din ele în contact cu oamenii, adică în zone urbanizate, iar alte specii dispar în timp.”

„În București, în principiu nu avem de ce să ne facem griji, nu avem specii care sunt veninoase sau periculoase pentru oameni. În majoritatea cazurilor șerpii care sunt văzuți în București sunt șerpi de casă sau șerpi de apă. Lumea foarte des confundă șerpii de casă pentru că au acele două pete galbene în spatele capului care, cumva, se asemănă cu un „V” iar lumea crede că e vorba de o viperă. (…) Revenind, speciile care sunt întâlnite cel mai des în București sunt șarpele de casă și șarpele de apă, ambele sunt specii inofensive și ambele nici măcar nu mușcă.”

Doar cei care cunosc șerpii își dau seama care sunt periculoși și care nu. Dacă întâlnim un șarpe, cel mai bine ar fi să-l lăsăm în pace.

Iar dacă intră în casă când nu putem chema un specialist, îi deschidem ușa și așteptăm să iasă, mai spune herpetologul Tiberiu Sahlean:

„În jurul Bucureștiului și, uneori, chiar și în București, mai sunt specii de șerpi, dar acestea sunt mult mai rare, rareori să se audă de incidente. În general, este bine dacă vedem un șarpe să îl lăsăm în pace pentru că el nu o să vină să ne atace (…), dacă noi îi ocolim nu o să se întâmple nimic.”

Resturile de mâncare atrag rozătoarele și apar și șerpii care le vânează. Tiberiu Sahlean a mai spus că grădinile cu pietre aranjate frumos și cu multe tufe care oferă locuri de ascuns pentru șerpi sunt un mediu propice pentru aceștia.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button