ANCHETE

Cu cât vor scădea prețurile carburanților? Anunțul așteptat de milioane de români

Guvernul ar trebui să anunțe astăzi măsurile hotărâte în criza carburanților. Și nu este vorba nici de plafonare, nici de tăierea taxelor. Potrivit unor surse guvernamentale, ar fi vorba despre o compensare la pompă pentru o perioadă de trei luni. Totodată, prețul carburanților nu va mai crește după anunțarea și aplicarea acestei măsuri iar taxa de solidaritate nu va fi aplicată de anul acesta.

După lungi discuții despre plafonarea accizei, liderii coaliției au ajuns la un numitor comun. Vor fi acordate compensații pe litrul de carburant timp de trei luni, potrivit unor surse guvernamentale. Este varianta agreată de coaliție și anunțată de premierul Nicolae Ciucă și președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, într-o discuție informală cu jurnaliștii. 

„Ar fi vorba despre o compensare de minimum 50 de bani pe litru, atât la benzină, cât și la motorină, dar rămâne să vedem exact practic cum s-ar putea aplica această compensare, pentru că nu ne-au dat și detalii despre cum ar putea arăta această compensare la pompă”, a transmis reporterul Vasile Marcu.

Presa vorbește că această compensare să fie în jur de un leu, ceea ce înseamnă că prețurile ar trebui să revină la nivelul lunii aprilie.

Analiștii economici sunt sceptici cu privire la faptul că această variantă va da rezultatele așteptate.

”50 de bani înseamnă nimic raportat la prețul de 9,3 lei la care este, în momentul de față, motorina și perspectivele legate de creșterile prețurilor la carburanți. Deci este cea mai proastă idee pe care ar fi avut-o. Să compensezi cu 0,50 de bani. Nu face altceva decât să panseze realitatea, nu rezolvă problema. Am ales cea mai proastă soluție”, spune Adrian Negrescu, analist economic.

Până și parlamentarii au ajuns să se plângă de prețurile uriașe ale carburanților. Un litru de motorină a ajuns acum să coste 9,3 lei iar unul de benzină 8,7 lei. Față de acum 30 de zile, motorina s-a scumpit cu 4,6% iar benzină cu 6,1%.

Numai în acest an statul a câștigat în plus 600 de milioane de euro din scumpirea benzinei și a motorinei.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button