JUSTITIE

Un deţinut reclamă că la Penitenciarul Iaşi toaletele nu au vas WC tip scaun englezesc. A cerut 150.000 euro despăgubiri, considerându-se torturat

Un deținut a cerut despăgubiri de 150.000 de euro pentru tortura și tratamentul degradant și inuman la care ar fi fost supus după gratii. Acestea i-ar fi provocat „un grav prejudiciu la viață”, înrăutățindu-i starea de sănătate, relatează Ziarul de Iași.

Judecătorii Tribunalului nu au putut găsi nicio legătură între regimul de detenție și hipermetropia sau bronșita tabacică de care suferea deținutul și au decis respingerea acțiunii. Singurul argument concret adus de Gică Argint și care putea fi corelat cu starea sa de sănătate era că toaletele din penitenciar nu au „tron”. Cazul a ajuns ieri în fața magistraților Curții de Apel, care vor avea ultimul cuvânt.

Gică Argint a fost încarcerat în februarie 2011, la acel moment fiind sănătos. Un an mai târziu, a acuzat dureri la piciorul stâng, descoperindu-se un început de artrită venoasă. A trecut dintr-un penitenciar într-altul, cerând constant internarea, dar răspunzându-i-se că nu este cazul și fiind tratat ambulatoriu. Un nou control medical, efectuat la Spitalul penitenciar Poarta Albă s-a soldat cu constatarea unei lungi liste de afecțiuni, respectiv angor de efort, varice, insuficiență circulatorie periferică, arteriopatie a membrelor inferioare, hipertriglicemie, hipermetropie, presbiopie, boală arterială periferică, bronșită cronică tabacică, dislipidemie, insuficiență cardiacă și domiarteroscleroză sistemică. Argint a fost liberat în 2016 și a mers pentru consult și tratament la Spitalul „Sf. Spiridon”. A fost programat pentru operație, dar a comis un nou furt, fiind arestat.

La reîncarcerarea în penitenciar, i s-a făcut controlul medical obișnuit, constatându-se agravarea afecțiunilor. „Față de afecțiunile căpătate în cadrul Penitenciarelor române medicii i-au prescris reclamantului să fie sub supraveghere la infirmerie cu revenire la nevoie, dar toaleta nu era dotată cu vas WC tip scaun englezesc, și de fiecare dată trebuia să își facă nevoile din poziția în picioare, fiind dezumanizat și totodată supus torturii”, au reținut judecătorii din plângerea lui Argint.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button