ECONOMIE

Astăzi intră în vigoare normele îmbunătățite în materie de roaming pentru călătorii din UE

La 1 iulie intră în vigoare noul regulament îmbunătățit privind roamingul. Potrivit unui comunicat al Comisiei Europene, acesta extinde „Roamingul la tarife naționale” până în 2032 – prin intermediul său, călătorii din UE și din SEE pot efectua apeluri, trimite mesaje text și naviga pe internet în străinătate fără taxe suplimentare.

Noile norme vor aduce, de asemenea, beneficii semnificative pentru întreprinderile și cetățenii din UE, care se vor bucura de o experiență mai bună în materie de roaming, beneficiind de aceeași calitate a serviciilor mobile în străinătate ca și în țara lor de origine, scrie Calea Europeană.

Noile norme îmbunătățesc, de asemenea, accesul la comunicațiile de urgență în întreaga UE și garantează informații clare cu privire la serviciile care pot face obiectul unor taxe suplimentare.

”Datorită regulamentului nostru privind roamingul, am beneficiat cu toții de avantajele oferite de <>. Atunci când călătorim în UE, putem să efectuăm apeluri, să trimitem mesaje text și să navigăm pe internet fără costuri suplimentare. Acesta este un beneficiu foarte tangibil al pieței noastre unice europene. Prelungirea acestor norme va menține competitivitatea tarifelor aplicate între operatori și va permite consumatorilor să beneficieze în continuare de servicii de roaming gratuite în următorii zece ani”, a declarat Margrethe Vestager, vicepreședinta executivă pentru o Europă pregătită pentru era digitală.

”Vă amintiți de vremurile când eram nevoiți să dezactivăm datele mobile atunci când călătoream în Europa – pentru a evita o factură masivă de roaming? Ei bine, aceste vremuri au apus. Și intenționăm să menținem acest lucru cel puțin în următorii 10 ani. Vom beneficia de o viteză sporită a internetului mobil și de o mai mare transparență: continuăm să îmbunătățim viața cetățenilor UE”, a completat, la rândul său, Thierry Breton, comisarul pentru piața internă.

Consumatorii vor avea acum dreptul de a beneficia de aceeași calitate a internetului mobil în străinătate ca cea pe care o au acasă. Operatorii care furnizează servicii de telefonie mobilă ar trebui să se asigure că consumatorii au acces la rețelele 4G sau la rețelele 5G mai avansate, dacă acestea sunt disponibile la destinația pe care o vizitează consumatorul. Consumatorii ar trebui să poată găsi informații cu privire la disponibilitatea rețelelor în contractele lor de servicii mobile și pe site-urile web ale operatorilor.

Comentează

Back to top button