DIASPORA

Europa de Est este afectată de cea mai gravă secetă din ultimul secol

Serviciul Hidrometeorologic din Cernăuţi a prelungit codul portocaliu de secetă hidrologică până la 1 august. Conform serviciului meteo, în luna iulie va fi secetă, călduri mari cu pricipitaţii puţine.
Serviciul Hidrometeorologic solicită oamenilor să consume rațional resursele de apă.
Serviciul Hidrometeorologic atenționează că în bazinul râului Prut se urmăreşte scurgerea scăzută a apei cu 20-30% din valorile medii multianuale lunare, solicită agenților economici și populației să consume rațional resursele de apă.

Organizaţia Meteorologică Mondială (WMO) a întocmit un raport în care sugera că până în 2025 există o probabilitate de 40% ca temperatura globală să fie cu 1,5 grade Celsius mai mare decât nivelul înregistrat în perioada preindustrială. Conform WMO, acesta este primul prag critic de temperatură stabilit în urma Acordului de la Paris, din 2015, care vizează menţinerea încălzirii globale sub nivelul de +2 grade Celsius şi, dacă e posibil, la +1,5 grade Celsius. Practic, „şansele” ca acest prag să fie atins în următorii 4 ani s-au dublat, după ce în urmă cu 10 ani în urmă această probabilitate era de doar 20%.
„Ne apropiem de pragul de 1,5 grade – încă nu am ajuns acolo, dar suntem aproape”, declara la începutul verii meteorologul Leon Hermanson.

Cu toate acestea, o depăşire pe durata unui singur an a pragului de 1,5°C nu va însemna, automat, un eşec al Acordului de la Paris, deoarece acest acord încearcă menţinerea sub control a încălzirii globale pentru o perioadă de mai mulţi ani, nu doar unul singur.

„Prognoza reprezintă o veste care ne spune încă o dată că acţiunile împotriva schimbărilor climatice sunt până în acest moment total insuficiente şi că trebuie, de urgenţă, să reducem la zero emisiile de gaze cu efect de seră pentru a opri încălzirea globală”, a transmis la rândul său, Joeri Rogelj, cercetător la Institutul Grantham al Colegiului Imperial din Londra.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button