ECONOMIE

Pepenele românesc de Dăbuleni, cel mai cunoscut brand de pepene verde din țară, lipsește total din magazinele marilor retaileri

Zona Dăbuleni asigură un sfert din producția de pepeni a României, fiind cel mai cunoscut și îndrăgit „brand” românesc de pepene verde. Totuși, producția lipsește total din supermarketuri și hipermarketuri, semnalează Ziarul Financiar.

Pepenele verde din noua recoltă a apărut de mai bine de două săptămâni în supermarketuri și hipermarketuri, însă pepenele de Dăbuleni lipsește din ofertă. Suprafața cultivată cu pepeni a scăzut în ultimii doi ani, ceea ce s-a întâmplat și cu producția, iar importurile au crescut cu peste 50% ca valoare din 2019 încoace.

Pe solurile nisipoase din zona Dăbuleniului, județul Dolj, se fac anual 100.000 – 120.000 de tone de pepeni, un sfert din producția totală a României. Culesul acestora a început de două săptămâni, iar fermierii vând pepenii în piețe sau la angro, în marile rețele de magazine lipsind total.

„Din 15 iunie am început să culegem pe­penii, iar acum suntem în plin proces de recoltare. Vindem producția în piețe și către intermediari, care vând și în piețe, și în super­marketuri, pentru că noi avem acces numai în câmp, nu și în supermarketuri. N-avem putere să mergem să negociem cu retailerii și ei nu au venit către noi”, spune Gabriel Budeancă, cultivator de pepeni din Dăbuleni.

Comentează

Back to top button