ANCHETE

Jurnalista Emilia Şercan acuză că firele operaţiunii “kompromat” duc la trustul la realitateadinmoldova.md controlat de fugarul Rizea

Jurnalista Emilia Şercan acuză într-un articol publicat pe pressone.ro că operaţiunea “kompromat” declanşată împotriva sa odată cu publicitarea articolelor în care dezvăluie plagiatul premierului Nicolae Ciucă are legături cu fugarul Cristian Rizea. Acesta deţine, spune Şercan, site-ul realitateadinmoldova.md, sursă care a contribuit la distribuirea unor imagini defăimătoarea în care apare ziarista.

“O echipă de specialişti suedezi în cyber security a făcut, în doar 10 zile, ceea ce organele de anchetă ale statului român nu au făcut în 146 de zile: o analiză a site-urilor care au publicat o captură de ecran pe care am predat-o poliţiei, ca probă, în ziua de 17 februarie. Raportul întocmit de Qurium, o fundaţie non-profit care „sprijină organizaţiile media care operează în regimuri represive”, se intitulează „Cum a fost ascunsă sursa campaniei de defăimare împotriva jurnalistei de investigaţie Emilia Şercan” şi a fost publicat la 11 iulie. 

După analiza datelor, experţii suedezi au concluzionat că patrianoastra.com, site-ul indicat de Poliţia Română drept „sursa zero” a kompromatului, este un site-fantomă care a antedatat materialul, editorul făcând „un efort deosebit … pentru a include manual o oră de publicare pentru fiecare articol” ulterior datei de 17 februarie 2022.  Experţii Qurium confirmă concluzia Bitdefender: imaginile au fost încărcate pe patrianoastraş.ţcom pe 18 februarie şi nu la 17 februarie, cum susţine Unitatea Centrală de Analiză a Informaţiilor din Poliţia Română.

Rolul site-ului fantomă patrianoastra.com, care între timp a fost dezactivat, a fost acela de a masca faptul că „sursa zero”, prima care a publicat imaginile furate şi captura de ecran scursă de poliţie, este realitateadinmoldova.md, un site deţinut de fugarul Cristian Rizea, condamnat în 2019 şi nici până astăzi extrădat din Republica Moldova.  Investigaţia experţilor suedezi aduce dovezi pentru lucruri care anterior existau doar la nivel de intuiţie: în operaţiunea de kompromat este implicat şi grupul media Realitatea Plus, care în februarie a avut rolul de a amplifica răspândirea pe internet a fotografiilor care mi-au fost furate. 

Imaginile publicate în februarie pe site-ul deţinut de Rizea au fost republicate la 20 iunie de realitateadinmoldova.net, un portal online al cărui domeniu, respectiv server sunt înregistrate pe numele fiicei şi fiului lui Maricel Păcuraru, proprietarul din umbră al postului de televiziune Realitatea Plus”, arată Emilia Şercan pe site-ul pressone.ro.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button