Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
SOCIAL

Petre Daea, anunț terifiant privind efectele devastatoare ale secetei. Ce îi așteaptă pe români: „Nu suntem departe”

Seceta severă din țara noastră devine dușmanul de temut al fermierilor, dar și al tuturor românilor, după ce o mare parte din culturile agricole au fost distruse. Potrivit specialiștilor, anul aceasta, Europa a fost lovită de cea mai gravă secetă din ultimii 70 de ani astfel că, o mar eparte din terenurile agricole au fost distruse, iare recoltele inexistente. Ministrul Agriculturii din România a anunțat recent care este situația în România și ce urmează să se întâmple în scurt timp, dacă lucrurile nu iau o întorsătură favorabilă radicală.

Solicitarea disperată a fermierilor
Seceta a adus disperare în rândul fermierilor, care sunt martorii distrugerii terenurilor agricole și a muncii lor, motiv pentru care doresc ca ministrul Agriculturii să ia măsuri urgente pentru a găsi o soluție de criză.

În urmă cu puțin timp, Petre Daea a povestit ce a găsit pe teren și ce măsuri a luat ulterior. Ministrul Agriculturii a constat distrugerile generate de secetă și a făcut o serie de constatări, care vor fi rezolvate pe cale legală. Între timp, fermierii disperați solicită declararea stării de calamitate.

În prezent, terenurile agricole se găsesc în trei praguri, respective cele afectate puțin sau deloc, cele afectate într-o mare măsură și cele distruse complet.

„Eu nu declar, constat existența unui factor care a determinat calamitarea unui produs, motiv pentru care am intrat în tiparul legal pentru a constata la fața locului prin comisiile stabilite de către prefect, prin ordinul prefectului, stabilindu-se concret la fața locului ce cultură este, ce suprafață este în tarlaua respectivă, care este gradul de afectare.

Şi aici avem 3 praguri. Avem situații în care culturile nu sunt afectate sau sunt afectate puțin, dar nu este într-un procent mai mare de 50 %, sunt situații când acele culturi sunt afectate într-un procent mai mare și sunt situații, care ne interesează acum, când culturile sunt distruse pur și simplu”, a transmis ministrul.

Cum încearcă fermierii să-și salveze o parte din investiții

Disperați că vor pierde toți banii investiți în culturi, fermierii au găsit o metodă prin care își pot recupera masa verde, refolosind-o ulterior pentru hrănirea animalelor și pentru anul viitor. Potrivit ministrului Agriculturii, această variantă de a schimba destinația culturilor a fost solicitată de fermieri și acceptată odată cu sosirea pe teren a oficialului și demararea procedurilor legale în acest sens.

„Fermierul de la Vâlcele, l-am văzut la televizor cum a intrat cu utilajele pentru a-și recupera masa verde, pentru a schimba destinația culturii. Practic, acela era porumb pentru boabe. În momentul în care a văzut că nu există perspectiva producției pentru că a pierit planta, pur și simplu a trecut la schimbarea destinației.

Haideți să luăm această masă vegetativă, s-o ducem în zootehnie să poţi să alimentezi animalele, creând astfel un spațiu liber, o suprafață liberă pentru pregătirea anului următor.

Nu avea această posibilitate până când m-am dus eu acolo, discutând cu ei, spunându-mi care este pretenția lor, care sunt sarcinile mele.

În momentul în care am ajuns în București, împreună cu colegii, secretarii de stat, ne-am așezat la masa de lucru, am proiectat actul normativ şi l-am semnat astăzi cu ministrul Bode.

A plecat la Monitorul Oficial, am avut tele-video-conferință-e cu toate structurile din țară, le-am transmis ce am făcut, le-am dat liber să decidă fermierul și să păstreze o suprafață de 5 % din tarlaua respectivă ca să fie probă martor pentru executarea proceselor verbale de constatare a calamității și pentru a nu fi penalizați de către APIA să-și piardă subvențiile.

Este primul pas concret pe care l-am putut face și pe care l-au cerut fermierii”, a afirmat noul ministru, la antena3.

Starea de calamitate, la un pas distanță
Având în vederea insistența fermierilor privind declararea stării de calamitate, Petre Daea a fost întrebat în cât timp ar putea să fie declarată în România starea de calamitate.

Din păcate, lucrurile nu sunt departe de a se întâmpla, însă ministrul Agriculturii afirmă că se focusează mai mult pe stabilirea calamităților care se produc în toată țara, evitând să ofere un răspuns clar legat de această oficializare a stării de calamitate.

„Păi, nu suntem departe. Noi suntem în interiorul procedurii de a stabili calamitățile respective. Prin procesele verbale, respectând actul normativ, constatăm, măsurăm, definim fenomenul. Este secetă pedologică.

Eu, ca agronom, specialist în domeniu, constat că această secetă pedologică a avut efecte negative asupra plantei respective, a distrus-o.

Eu fac ceea ce trebuie în spațiul juridic pe care l-am și constat la fața locului gradul de afectare a culturilor. După această etapă vom vedea ce înseamnă din punct de vedere al impactului asupra zonelor respective. Nu toată ţara este aşa.

Și vă spun un lucru: vom avea pâine. Sunt pierderi de recoltă, dar nu peste tot. Acolo unde s-a obținut producție mai mică, calitatea este mai bună’, a transmis Petre Daea, potrivit sursei citate.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button