ACTUALITATE

Un nou atac decisiv al ucrainenilor cu rachete HIMARS și Tochka-U în Luhansk / Au copleșit sistemele rusești: „Nu am putut recunoaște țintele”

Forțele armate ucrainene au lansat un atac masiv asupra orașului Luhansk, controlat de ruși și capitala regiunii autoproclamate Lugansk. Ucrainenii au folosit atât sistemul american de rachete, dar și rachete sovietice Tochka-U și au reușit să copleșească sistemele antiaeriene rusești, spun chiar rușii care notează că astfel de sisteme de apărare au fost și distruse în timpul atacului, potrivit TASS și Ria Novosti.

Potrivit agenției de presă rusă TASS, în noaptea de marți spre miercuri, în jurul orei 23:50 (ora Moscovei), în apropiere de Luhansk au fost auzite o primă serie de explozii puternice, iar imediat după în nordul orașului s-au auzit mai multe sunete de explozii, cel mai probabil de la unele depozite de muniție șintite de ucraineni.

Vitali Kiselyov, ministrul adjunct de interne al Republicii Populare Lugansk, a declarat pentru TASS că ucrainenii au atacat cu rachete Tochka-U – trei rachete au fost trase la intervale de câteva secunde. „Forțele de apărare aeriană nu au putut recunoaște țintele, pentru că erau mai multe în același timp. Cel mai probabil, apărarea aeriană le-a luat drept una”, a spus Kiselev.

Anterior, un corespondent RIA Novosti a raportat de la fața locului că cel puțin patru rachete antiaeriene au fost trase asupra țintelor aeriene de la vest de Lugansk. Potrivit canalului Telegram „Luganskinformtsentr”, o rachetă Tochka-U ar fi fost doborâtă.

Ucrainenii au lansat 9 rachete HIMARS spre Luhansk
În același timp ucrainenii au lansat un atac cu rac hete Himars din zona Bahmut spre orașul Luhansk.

Andrey Marochko, un ofițer al Miliției Populare din LPR, a declarat pe canalul său Telegram potrivit TASS că „mai multe rachete ucrainene și-au atins ținta, cerul de deasupra Luhansk este controlat de forțele de rezervă”. Potrivit acestuia, forțele de securitate ucrainene au provocat o lovitură masivă asupra unității militare de apărare aeriană din Lugansk, care asigură securitatea orașului.

Reprezentanții LPR au raportat că bombardarea Luhansk a fost efectuată cu sistemul american de rachete cu lansare multiplă HIMARS. Forțele de securitate ucrainene ar fi lansat din direcția Bahmut nu mai pușin de nouă rachete spre Luhansk.

Loviturile de miercuri dimineața ale ucrainenilor în estul țării vin după ce cu o noapte înainte au reușit să dea o mare lovitură pe frontul de sud, în regiune Herson, acolo unde un mare depozit de muniții a fost aruncat în aer tocmai într-un atac similar cu rachete HIMARS.

Câte atacuri cu sistemele HIMARS au lansat ucrainenii
În ultimele două săptămâni, armata ucraineană a efectuat 14 lovituri asupra depozitelor de muniții și bazelor militare ruse de pe teritoriul ocupat de invadatori în ultimele două săptămâni, potrivit serviciului ucrainean al BBC.

Deși nu este clar dacă sistemele HIMARS au fost folosite în toate cazurile, serviciul ucrainean al BBC spune că precizia loviturilor indică faptul că acestea au fost responsabile.

„În ultimele 5-6 zile, au fost lovite mai mult de 10 depozite mari de artilerie și alte muniții, mai multe depozite de petrol, aproximativ 10 centre de comandă și aproximativ același număr de puncte de adunare a trupelor”, a declarat fostul comandant al forţelor separatiste Girkin.

Efectele sistemelor HIMARS stârnesc îngrijorare în rândul invadatorilor ruşi
SUA va mai trimite HIMARS în Ucraina
Ministrul ucrainean al Apărării a declarat luni că sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) donate de Occident fac o diferență „uriașă” pe câmpul de luptă, după ce un oficial american de rang înalt a spus că administrația Biden va trimite încă patru HIMARS ca parte a unui pachet de armament în valoare de 400 de milioane de dolari.

Casa Albă a spus vineri că noul pachet de armament va include patru HIMARS suplimentare și mai multă muniție, ceea ce va ridica la 12 numărul total al acestor sisteme trimise în Ucraina.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button