ECONOMIE

Liderii lumii se ploconesc în fața șeicilor: Macron îl primește Al-Nahyan la Paris, după ce Joe Biden a fost în vizită în Emirate

Președintele Emiratelor Arabe Unite, șeicul Mohamed bin Zayed Al-Nahyan, se întâlnește luni la Paris cu omologul său francez Emmanuel Macron. Timp de două zile vor avea loc discuții pentru acorduri privind combustibilii și transporturile, potrivit France24.

Președintele Emiratelor Arabe Unite, șeicul Mohamed bin Zayed Al-Nahyan, va avea discuții la Paris cu președintele Franței, Emmanuel Macron. Vizita organizată pe două zile va avea discuții axate pe acorduri privind combustibilii și transporturile, în contextul în care Franța încearcă să își diversifice sursele de energie în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

Liderul Emiratelor Arabe Unite se află în prima sa vizită de stat în străinătate de când a preluat conducerea de la fratele său vitreg, în luna mai, și prima efectuată de un lider din Emiratele Arabe Unite din 1991.

Macron a creat o relație bună cu Mohamed bin Zayed Al-Nahyan – cunoscut și după inițialele sale, MBZ – cu investiții care circulă între cele două țări, cel mai recent Franța încheind cea mai mare vânzare în străinătate a avionului de război Rafale.

Cele două țări vor conveni, de asemenea, asupra unui parteneriat energetic global și strategic pentru a identifica proiecte comune în sectoare precum hidrogenul, energia regenerabilă și nucleară în țările lor, dar și n alte părți, potrivit unui oficial francez citat de France24.

De asemenea, va fi lansat un nou consiliu de afaceri franco-emiratez, condus de Patrick Pouyanne, șeful TotalEnergies, a adăugat acesta.

Consilierul diplomatic al MBZ, Anwar Gargash, a declarat, înainte de vizita de la Paris a șeicului, că Abu Dhabi dorește să își aprofundeze legăturile economice și culturale cu Parisul, concentrându-se pe tehnologie și pe energiile viitorului, dar că petrolul rămâne vital, având în vedere perspectivele geostrategice actuale.

„În mod tradițional, petrolul nostru a fost vândut în Orientul Îndepărtat. Cred că, în prezent, există un interes mai mare pentru petrolul nostru în Europa… așa că, în afară de asta, interesul nostru față de Franța se referă la energia durabilă și la energia viitorului”, a declarat el.

Vizita președintelui Emiratelor Arabe Unite are loc la câteva zile după primul turneu în Orientul Mijlociu al lui Joe Biden în calitate de președinte, care a inclus o vizită în Arabia Saudită, într-un moment în care puterile occidentale rămân disperate ca atât Riadul, cât și Emiratele Arabe Unite să crească producția de petrol pentru a domoli prețurile ridicate ale energiei, generate de invazia Rusiei în Ucraina.

Relațiile dintre Franța și EAU au crescut considerabil în ultimii ani. EAU găzduiește singura filială străină a muzeului Louvre, iar în decembrie a semnat un contract record de 14 miliarde de euro pentru 80 de avioane de război Rafale.

Emiratele Arabe Unite găzduiesc cea mai mare comunitate de expatriați francezi și francofoni din regiunea Golfului.

Vizita în Franța „are, desigur, o dimensiune foarte simbolică și ilustrează … bunele relații personale dintre Macron și MBZ”, a declarat Anne Gadel, membră a Observatorului pentru Africa de Nord și Orientul Mijlociu de la Fundația Jean Jaures din Paris.

„Această călătorie va fi marcată de problemele energetice într-un context în care țările europene sunt îngrijorate de creșterea inflației determinată de prețurile ridicate ale energiei”, a adăugat ea.

Atât puterile europene, cât și SUA au încercat să facă presiuni asupra țărilor din Golf pentru a crește producția de petrol.

Optând pentru Franța – mai degrabă decât pentru SUA – ca primă destinație externă în calitate de președinte, șeicul Mohamed din EAU ar putea trimite „un semnal … către SUA … în sensul că nu ne grăbim să răspundem cu orice preț la cererile SUA”, a declarat Gadel.

Comentează

Back to top button