SOCIAL

Urzeala amantelor criminale care au acţionat după un plan fără cusur: otrăvuri, asasin plătit, studii de caz

Două amante din judeţul Bihor, acuzate că au pus la cale uciderea soţului uneia dintre ele şi că au angajat un interlop ca să comită fapta, s-au documentat minuţios înainte de a alege această variantă.

Cele două femei din Bihor care au pus la cale asasinarea soţului uneia dintre ele au căutat înainte otrăvuri mortale şi au studiat tratate de drept şi articole despre omoruri celebre, ca să-i poată păcăli pe anchetatori şi să scape cu o pedeapsă cât mai mică.

Informaţiile apar în rechizitoriul cu care Parchetul de pe lângă Tribunalul Bihor le-a trimis în judecată atât pe cele două bihorence din localitatea Şimian, Venkli Tünde, respectiv Ruba Annamária, cât şi pe Nagy Ioan, bărbatul părtaş la crimă.

O CRIMĂ DE GURA LUMII

Victima, Venkli István, soţul celei dintâi şi verişor cu cea de-a doua, a fost dată dispărută la Poliţie de soţia sa, pe 21 decembrie 2021. Femeia susţinea că a plecat de acasă în noaptea de 18/19 decembrie, iar de atunci n-a mai dat niciun semn. 

Patru luni mai târziu, în aprilie, acest an, anchetatorii au descoperit că bărbatul fusese ucis la comanda propriei soţii şi a propriei verişoare, cu ajutorul unui criminal, căruia i-au plătit 40.000 lei. „Planul a fost fără cusur”, a notat procurorul care a trimis acum dosarul în faţa instanţei de judecată şi care a stabilit că mobilul crimei a fost unul halucinant: cele două femei se temeau să-şi asume relaţia de iubire de gura familiei şi a comunităţii, un sat cu oameni conservatori şi religioşi, unde o astfel de poveste de poveste de amor ar fi perceput ca un păcat.

AMORUL LA SAT

În actul de acuzare se arată că soţii Venkli au avut vreme îndelungată o căsnicie de faţadă. Cei doi s-au căsătorit în 2000, iar în 2010 au divorţat, după ce bărbatul şi-a prins soţia că îl înşela. Au continuat să locuiască împreună, pentru că aveau doi copii iar în 2017, s-au şi recăsătorit, însă doar formal.  

Femeia a lucrat mult timp într-o fabrică de pantofi unde s-a împrietenit cu verişoara bărbatului, Ruba Annamária, rămasă văduvă şi cu un copil de crescut. În 2018, Venkli Tünde şi-a înfiinţat propriul atelier de cusut, acasă, iar Annamária muncea împreună cu ea, împărţind câştigurile.

Bărbatul era mult plecat. Lucra în construcţii şi făcea parte dintr-o formaţie care cânta la nunţi şi petreceri. Ca atare, cele două femei au început să petreacă tot mai mult timp împreună, iar prietenia lor s-a transformat într-o poveste de amor. În decembrie 2021, însă, au apărut problemele, căci soţul femeii ar fi vrut să reia viaţa de cuplu cu soţia sa. Însă femeia nu-l mai voia însă nici nu îndrăznea să-i spună motivul.

DE LA CUCUTĂ LA ASASIN PLĂTIT

Pe 15 decembrie 2021, i s-a plâns iubitei care i-a prezentat două variante: fie se despart, fie să divorţeze. Tünde le-a respins pe ambele: o iubea pe Annamária dar dacă şi-ar fi părăsit soţul cu care avea doi copii pentru o femeie, ar fi fost stigmatizate social pe viaţă. Ca atare, au decis ele, István trebuia să dispară. 

Tünde s-a gândit iniţial să-l otrăvească, motiv pentru care întreaga după-amiază a căutat pe internet informaţii despre cucută, dimetilmercur, poloniu, verificând proprietăţile, cantitatea de care ar avea nevoie, cum pot fi administrate fără ca „ţinta” să le găsească. În final, discutând cu iubita, au ajuns la concluzia că substanţele puteau fi descoperite şi ar fi devenit principalele suspecte. Aşa că au stabilit că cea mai simplă metodă ar fi să angajeze un ucigaş. 

CRIMA

Annamária a luat legătura cu Nagy Ioan, un recuperator cunoscut în zona Valea lui Mihai, care a acceptat să le facă serviciul în schimbul a 40.000 lei. În seara zilei de 18 decembrie, victima a fost chemată la marginea unei păduri de lângă Şimian, unde a fost ucisă: Nagy l-a lovit pe bărbat cu un topor în cap apoi şi el, şi Annamária l-au înjunghiat de mai multe ori, până nu a mai mişcat. Cadavrul i-a fost îngropat lângă o fostă carieră de piatră din oraşul Valea lui Mihai, telefonul i-a fost ars iar maşina cu care a fost transportat cadavrul a fost vândută.

În perioada care a urmat, Tünde a pozat în soţie îngrijorată: a organizat operaţiuni de căutare,  a postat anunţuri pe reţeaua de socializare. În acelaşi timp, femeile au intrat apoi pe contul de Messenger al victimei, ca să pară că trăieşte, i-au trimis mamei bărbatului un SMS în numele lui. Pentru asta, Annamária s-a dus în Carei, a cumpărat o cartelă şi un telefon, pe care apoi le-a ars.

PRINSE

Când, pe 9 aprilie 2022, au fost reaudiate de poliţiştii din Şimian, s-au prins că sunt în atenţie. Aşa că au conceput un nou plan:  s-au apucat să lectureze Codul Penal, studii de drept, articole despre omoruri celebre, articole scrise de avocaţi, pentru a construi o poveste pe care urma să o „autodenunţe” Annamária. Ea urma să-şi asume în exclusivitate vinovăţia, în vreme ce Tünde urma să o aştepte să se elibereze.

Scenariul a fost pentru ucidere din culpă, pedepsită mult mai blând decât un omor: soţii Venkli s-au certat, ea a intervenit şi l-a împins pe bărbat, care s-a lovit cu capul de gresie şi a murit. Speriate, i-au dus cadavrul în Oradea şi l-au aruncat în Criş. Cele două nu au prevăzut însă că telefoanele le-au fost puse sub ascultare şi, sfătuindu-se despre caz, au picat „pe interceptări”.   

Urmarea? Pe 13 aprilie, atât femeie cât şi asasinul plătit au fost arestaţi, iar acum au fost trimişi în judecată. Cenkli Tünde va răspunde pentru complicitate la violenţă în familie sub forma omorului calificat, Ruba Annamária va fi judecată pentru violenţă în familie în forma omorului calificat, în timp ce Nagy Ioan este acuzat de omor calificat. 

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button