ECONOMIE

În România este anunțat azi printre cele mai mari prețuri la energia electrică din UE, dublu față de Polonia. Peste noi mai sunt doar francezii

Prețul la noi este dublu față de Polonia, de 3 ori mai mare ca cel din Portugalia și Spania și de 4-5 ori mai mare decât cel din țările nordice. În regiune, suntem peste toți, inclusiv vecinii bulgari și unguri.

Având în vedere că producția de energie la noi este realizată în proporție de 70-80% de companii de STAT sau controlate de STAT, că transportul este făcut de o companie de STAT în exclusivitate și că doar distribuția este cât de cât concurențială și privată, dar este pusă pe butuci de compensare-plafonare, te iei cu mâinile de cap. Acciza pe energie și combustibili este 60% din totalul accizelor încasate de statul român. Care mai dijmuiește masiv și profiturile companiilor din energie. Este clar că situația are legătură cu statul și cu vaca lui de jupuit taxe de pe noi.

În loc să contribuie la dezvoltarea economică, să fie element de competitivitate în regiune și în UE, sectorul energetic de la noi este folosit pe post de agent fiscal și de acoperit găurile făcute de speciali în bugetul de stat. Vă dați seama că va fi jale pentru companiile românești în perioada următoare, mari sau mici. Jale! Când vor da cu ochii de polonezi, cehi sau chiar bulgari pe piață. Deficitul comercial va fi în creștere, inflația mai abitir ca la alții!

Pentru că ne ocupăm cu jupuiala! Pardon, ”reglementarea” prețului cum susură, mai nou, unii dintre cei de la guvernare…

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button