EXTERNE

România ia pulberi rusești, via Serbia. Compania germană Rheinmetall a rupt memorandumul cu Romarm pentru construcția unei fabrici de pulberi și explozivi la Făgăraș

Rheinmetall a renunțat la planul de a reface fabrica de pulberi și explozivi Făgăraș în parteneriat cu Romarm. România, la mila exportatorilor de pulberi din Rusia, via Serbia

Vechea fabrică a fost tăiată și vândută la fier vechi pentru o datorie de 200.000 de euro, sub patronajul Ministerului Economiei. 

Gabriel Țuțu, șeful Romarm, consideră că partea germană a reziliat unilateral contractul pentru că Ministerul Economiei nu a prevăzut bani în buget pentru această investiție. În urma acestui eșec, șeful Romarm susține că negociază cu compania americană de construcții și arhitectură Epstein, care ar avea „numeroase contacte” în domeniu.

Fabrica de explozibili a făcut implozie

România a început construcția primei fabrici de pulberi la Făgăraș în urmă cu 100 de ani. Lucările au durat din 1921 până în 1939, atunci când instalația a devenit operațională. Fabrica a fost modernizată ulterior în urma unui contract amplu de transfer de tehnologie din China. Între 1991 și 2000, au fost retehnologizate mai multe linii de producție a explozivilor de mare putere iar în anul 2000 a fost pusă în funcțiune o instalație de nitrare, unde putea fi produs TNT.

Fostul director al fabricii, Nicolae Micu, spunea că la Făgăraș nu se mai pot produce pulberi pentru că o instalație de nitroceluloză a fost dezafectată și vândută la fier vechi de Primăria Făgăraș în contul unei datorii de aproximativ 200.000 euro. „Instalațiile aveau nevoie de reparații capitale și o stație de epurare. Erau probleme pe partea de utilități. Toată strategia privind platforma a fost să nu mai existe”, spunea mâhnit Nicolae Micu.

În spatele acestei decizii se ascund interesele „băieților deștepți” din industria de apărare românească care favorizează importul de pulbere și explozibili din Serbia, țară care importă aceste materiale din Rusia.

România ia pulberi rusești, via Serbia

În anul 2020, ministrul Economiei Virgil Popescu anunța că va debloca o primă tranșă de 22 milioane de euro pentru construcția unei noi fabrici de pulberi în Făgăraș. Costurile investiției au fost estimate atunci la 36 de milioane de euro. De această investiție trebuia să se ocupe Romarm, compania de armament a Ministerului Economiei.

„Importăm pulbere din Serbia şi orice ţară serioasă din Uniunea Europeană şi din NATO trebuie să aibă şi să poată produce propria pulbere. Este o prioritate maximă a noastră să facem investiţii în fabrica de pulberi de la Făgăraş, pentru că e normal, e logic, e de bun simţ să avem propria fabrică de pulberi“, spunea ministrul Virgil Popescu la începutul anului 2020.

Declarația ministrului a fost aplaudată la scenă deschisă de mai mulți politicieni, membri de partid, dar și oficiali din industria de apărare românească. După ce a cules laudele și a vândut speranțe comunității locale, Virgil Popescu a uitat de alocarea fondurilor promise.

Popescu și Năsui, minciuni și nepăsare

La finalul anului 2020, liberalul Virgil Popescu a renunțat la ministerul Economiei pentru a prelua Energia, un minister mult mai bogat. În locul lui Virgil Popescu a fost numit Claudiu Năsui, vicepreședintele USR. Dar acesta a ignorat complet industria de apărare românească, mai ales că la șefia Romarm se afla Gabriel Țuțu, unul dintre oamenii promovați de liberalul Virgil Popescu.

Ulterior, liberalul Virgil Popescu a revenit la Economie ca ministru interimar, dar nici de această dată nu a făcut vreun demers pentru a aloca fonduri.

Între timp, Romarm semnase un memorandum cu compania germană Rheinmetall Nitrochemie, lider mondial în fabricarea pulberilor și în proiectarea fabricilor, pentru construcția fabricii de pulberi de la Făgăraș.

Ministerul nu a alocat fonduri, memorandumul a picat

Gabriel Țuțu, șeful Romarm, menționa într-un raport de activitate că în luna aprilie a anului 2021 a primit o scrisoare de la Rheinmetall prin care era informat de „anularea unilaterală a Memorandumului”.

„Printre motivele invocate se enumeră și incapacitatea Rheinmetall de a aloca resurse umane și materiale necesare unui proiect de o asemenea anvergură.

Din informațiile noastre, Rheinmetall a hotărât să se retragă din proiect odată cu anunțarea bugetului MEAT (Ministerul Economiei – n.r.) pe anul 2021 prin care nu erau alocate fonduri pentru această investiție”, încerca să justifice eșecul Gabriel Țuțu.

Apare intermediarul din construcții și arhitectură

Tot din raportul de activitate mai aflăm că Romarm, sub conducerea lui Gabriel Țuțu, a purtat o corespondență cu marile companii capabile să proiecteze și să construiască o nouă fabrică modulară de pulberi în Făgăraș. Pe această listă se află companiile Bowas, GD-OTS, Northropp Grumman, Chemring Energetics UK, EURENCO. Însă doar Rheinmetall a agreat implicarea în proiect, apoi a denunțat Memorandumul.

După ce s-a discutat cu toate marile companii capabile să construiască o instalație nouă de pulberi, fără succes, Romarm susține că „singura opțiune în prezent o reprezintă colaborarea cu compania Epstein din SUA, o companie de construcții și arhitectură cu numeroase contacte în domeniu”.

Practic, Epstein ar trebui să intermedieze construcția noii fabrici. Un proiect despre care Romarm nu a furnizat, deocamdată, nici un detaliu.

Comentează

Back to top button