POLITICĂ

Marko Bela amenință cu „tensiuni interetnice” dacă UDMR va fi scos de la guvernare

Fostul lider UDMR, Marko Bela, a declarat, într-un interviu pentru că soluția în acest moment nu este îndepărtarea UDMR din Guvern, deoarece acest lucru ar duce în opinia sa la amplificarea tensiunilor interenice. În opinia sa, liderii UDMR ar fi trebuit să respingă ideile ”periculoase și inacceptabile” exprimate la Băile Tușnad de premierul Ungariei Viktor Orban.

”Sunt nemulțumit și eu cu declarația lui Kelemen Hunor, fiindcă se vede clar că nu a vrut să-l critice pe Orban Viktor, cu toate că nu cred să fie de acord cu ideologia izolării”, a mai declarat Marko Bela. Fostul lider a precizat că declarațiile lui Viktor Orban de la Tușnad ”fac parte din acel populism foarte periculos, care în acest moment este prezent în toată lumea din păcate, începând cu trumpismul din America și continuând cu mai multe țări ale UE”.

Reporter: Cum comentați următoarea afirmație făcută de Viktor Orban la Băile Tușnad: Pentru că există o lume în care popoarele din Europa sunt amestecate cu cele din afara Europei. Aceasta este o lume de rasă mixtă. Și avem un amestec de popoare din interiorul Europei: se mută, lucrează, se mută. Deci, de exemplu, în Bazinul Carpatic, nu suntem metisi… Suntem dispuși să ne amestecăm unii cu alții, dar nu vrem să devenim rasă mixtă…”.
Marko Bela: Orban Viktor de mult timp are o retorică anti-occidentală și contestă orice încercare de federalizare a Uniunii Europene, ba chiar și de corelare a unor decizii ale statelor membre. Militează pentru statele naționale puternice. El de fapt cu această retorică a câștigat mai multe alegeri în Ungaria.

În ce ne privește pe noi, maghiarii care trăim în afara Ungariei, avem interesul unei altfel de Europe. O Europă cât mai unită, cu circulație liberă, fără îngrădiri. Declarațiile de la Tușnad fac parte din acel populism foarte periculos, care în acest moment este prezent în toată lumea din păcate, începând cu trumpismul din America și continuând cu mai multe țări ale UE.

Noi avem în spatele nostru un secol extrem de zbuciumat, cu două războaie mondiale și cu milioane de victime ale Holocaustului sau ale altor genocide. În astfel de condiții, este inacceptabil orice referire la rase, la puritate sau amestecul raselor, în opinia mea. Pentru mine, cea mai importantă lecție a secolului 20 este respingrea oricărei forme de izolare sau intoleranță și susținerea toleranței. Aici, în România, noi în deceniile trecute, am dus o astfel de politică a dialogului și a înțelegerii reciproce. Sunt conștient că maghiarii din România numai astfel vor putea dăinui, militând pentru o Europă comună.

(…)

Reporter: Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a spus despre afirmațiile lui Viktor Orban că nu sunt rasiste și că sunt scoase din context. Domnul Kelemen l-a apărat spunând că premierul maghiar nu este rasist, nici afirmațiile lui. În schimb, oficialii români, de la Bruxelles si Casa Alba l-au criticat pe Orban și l-au acuzat de rasism. Ar trebui să demisioneze liderul UDMR din poziția de vicepremier al României și să se retragă de la guvernare, din moment ce împărtășește viziunea rasistă și anti-UE exprimată la Tușnad de premierul Ungariei?
Marko Bela: Însuși Kelemen Hunor este un politician care de ani de zile de fapt lucrează pentru toleranță, militează pentru dialog inclusiv atunci când a fost ministrul culturii, după părerea mea a înțeles foate bine importanța conviețurii diferitelor culturi și diferitelor viziuni.

Sunt nemulțumit și eu cu declarația lui Kelemen Hunor, fiindcă se vede clar că nu a vrut să-l critice pe Orban Viktor, cu toate că nu cred să fie de acord cu ideologia izolării. În ceea ce privește prezența UDMR în guvern, toată lumea știe că eu tot timpul am fost pentru o astfel de prezență și am fost unul din artizanii guvernării UDMR împreună cu partidele românești încă din anii 90 și în continuare afirm că este un interes reciproc al românilor și al maghiarilor ca UDMR să facă parte din guvern și să conlucreze cu partidele românești, atât pentru obiective comune cât și pentru anumite deziderate speciale ale relațiilor inter-etnice.

Deci, după părerea mea, bineînțeles că aceste divergențe trebuie discutate probabil și în coaliție, pozițiile trebuie să fie în mod foarte deschis clarificate, dar soluția nu este îndepărtarea UDMR din Guvern pentru că acest lucru ar duce într-adevăr la controverse și mai mari și la amplificarea unor tensiuni interetnice. Prezența UDMR în Guvern de fiecare dată a contribuit în mod clar și avem dovezi în acest sens la detensionarea acestor relații. Dar trebuie să se vorbească deschis, trebuie să se lămurească aceste diferențe de opinii, fiindcă despre ce vorbim în acest moment este o problemă cheie nu numai a relațiilor româno-maghiare ci și a întregii Europe.

Comentează

Back to top button