POLITICĂ

Medvedev publică o hartă cu Ucraine împărțită între mai multe țări. România „primește cadou” Bucovina. Rusia recunoaște dreptul românilor asupra teritoriilor anexate

Vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, a publicat pe Telgram o hartă a Europei în care Ucraina este împărțită între alte țări, cea mai mare aparținând Rusiei, iar altele mai mici Poloniei și României.

Bucovina este „făcută cadou” României, astfel Rusia lui Medvedev recunoaște de facto dreptul românilor asupra teritoriilor anexate anterior, inclusiv asupra Basarabiei care include și cetatea Tighina, aflată astăzi sub ocupația separatiștilor pro-ruși.

Pe această hartă, numai regiunea Kiev este etichetată drept Ucraina. Potrivit lui Medvedev, această hartă a fost creată de „analiștii occidentali”, dar el nu i-a numit.

Astfel, potrivit hărții, Vinița și Cernăuți ar aparține României. Liov, Ternopil și alte orașe ar aparține Poloniei, iar restul Rusiei.

De altfel, liderul separatiștilor pro-ruși din regiunea Donețk, Denis Pușilin, a făcut apel miercuri la Rusia să cucerească cea mai mare parte a Ucrainei, inclusiv capitala Kiev, spunând că principalele orașe ale țării sunt ruse.

„Astăzi a venit vremea eliberării orașelor rusești, fondate de ruși: Kiev, Cernihiv, Poltava, Odesa, Dnipro, Harkov, Zaporojie, Luțk”, a scris Denis Pușilin pe Telegram, cu ocazia aniversării eliberării de către sovietici a orasului Brest, din Belarus, dupa ocuparea acestuia de către nazisti.

Orașele menționate de Pușilin acoperă aproape toată zona geografică a Ucrainei.

Rusia a purtat un război hibrid împotriva Ucrainei timp de 8 ani, ocupând peninsula Crimeea și o parte din estul Ucrainei în 2014 și a lansat o invazie deschisă pe scară largă a Ucrainei pe 24 februarie 2022.

Bucovina a fost anexată de la Moldova, dar Medvedev o dă înapoi României. Rusia lui Medvedev nu crede în proiectul dodonist „Moldova Mare”

Istoria Bucovinei din perioada 1359-1774 este parte integrantă din istoria principatului moldav, de la întemeierea ţării şi până la anexarea provinciei de către Imperiul Habsburgic.

Războiul ruso-turc din 1768-1774, în cursul căruia Imperiul Rus a ocupat şi Ţările Române, înlăturându-i pe domnitorii fanarioţi, a impus Imperiul Otoman să ceară pace. În urma păcii de la Kuciuk-Kainargi (10/21 iulie 1774), Rusia a câştigat dreptul de a interveni pentru protejarea Ţărilor Române. Folosindu-se de moment, Imperiul Austriac, prin presiuni asupra turcilor şi ca preţ al intervenţiei sale diplomatice, a obţinut de la Poartă anexarea părţii de nord a Moldovei, Bucovina. Domn al Moldovei era atunci Grigore al III-lea Ghica. Timp de 12 ani (între 1774-1786), Bucovina s-a aflat sub administraţie militară austriacă.

După Unirea din 1918, Bucovina și Basarabia au revenit parte a României, ca după pactul criminal Hitler-Stalin Basarabia și Bucovină fie iarași pierdute de români în favoarea bolșevicilor care au încoroporat cele două provincii românești în URSS.

Comentează

Back to top button