SOCIAL

O statuie a lui Iancu de Hunedoara a fost dezvelită la Târgu Mureș. Numele voievodului este scris doar în maghiară. Istoric: Asistăm la o nouă falsificare a istoriei

Sâmbătă, 30 iulie, la Târgu Mureș, a fost dezvelită o statuie a lui Iancu de Hunedoara, pe care este scris doar „Iohannes de Hunyad”, fără nicio mențiune în limba română, informează Rost Online.

Bustul lui Ioan de Hunedoara va dăinui, începând de azi, în Cetatea Târgu Mureș, a anunțat, sâmbătă, pe Facebook, Primăria Târgu Mureș.

Din imaginile postate se observă că pe statuie nu există nicio mențiune în limba română.

„Ioan de Hunedoara este personajul istoric favorit al tuturor istoricilor, atât români cât și maghiari. Aproape că nu există carte de istorie despre Evul Mediu în care să nu se dedice cel puțin câteva pagini generalului și guvernatorului. A devenit o legendă în timpul vieții sale și un erou preferat al scriitorilor de balade”, a declarat primarul Soós Zoltán, în cadrul evenimentului.

Potrivit sursei citate, monumentul, realizat de sculptorul Bocskai Vince, a fost donat Municipiului Târgu Mureș de către Cercul de Profesori Batthyány, amplasamentul ales fiind incinta Cetății Medievale Târgu Mureș. La eveniment a fost prezent și Martonyi János, fost ministru al Afacerilor de Externe al Ungariei.

Istoricul și ziaristul Ionuț Țene afirmă că „După demolarea statuii lui Mihai Viteazul din Oradea și relocarea statuii lui Avram Iancu la Turda asistăm la o nouă falsificare a istoriei la Târgu Mureș”.

Publicistul clujean spune că denumirea trecută pe soclu este o struțo-cămilă: nici română, nici germană, nici latină.

„Pe cineva deranjează denumirea, pe care i-au dat-o românii marelui voievod al Transilvaniei: Iancu? De fapt asistăm anii aceștia la o modificare sau o anulare a simbolurilor românești din Ardeal dusă treptat, cu încăpățânare, sub flamurile consorțiului european. Interesant că doar monumentele de for și simbolurile românești deranjează în spațiul public și sunt destructurate în Ardeal, fără ca instituțiile statului, de la servicii la universități nu au nicio atitudine. Academia Română nu a fost consultată pentru bustul lui Iancu de Hunedoara de la Târgu Mureș? Numele transcris Ioannes de Hunyad, pe soclul bustului voievodului Iancu de Hunedoara este o struțocămilă lingvistică, între limbile germană și latină și nu corespunde adevărului istoric, eliminând elementul românesc din genealogia celui mai important voievod al Transilvaniei, care a ajuns guvernator al Ungariei. Românii au ajuns iarăși extra-muros în Ardeal, în timp ce politicienii de la București visează să doarmă pe băncile parlamentului european, repetenți la ora de istorie a românilor ardeleni?”, a scris Ionuț Țene pentru Napoca News.

Comentează

Back to top button