EXTERNE

Ucrainenii au preluat inițiativa strategică în război. Peste 10.000 de soldați ruși ar putea cădea în încercuirea operațională din Harkov

Pentru o vreme, rușii au atras Ucraina într-o bătălie de uzură în est. Nu așa a vrut să lupte Ucraina. Preferă să lupte inteligent, folosind o „strategie de coroziune”. Dar totul a început să se schimbe în iulie, când odată cu primirea sistemelor antirachetă HIMARS, pierderile rusești în est și realinierile tactice ale schemei defensive au permis Ucrainei să se extragă din bătălia de uzură din est.

În același timp, ucrainenii au început atacuri în Herson. Esența preluarii inițiativei este obținerea unei poziții de avantaj față de inamic, scrie Mick Ryan, general australian în rezervă cu o experiență de peste 20 de ani în tactică militară.

În ciuda curajului apărătorilor Ucrainei, forțele armatei ruse și-au păstrat până atunci capacitatea de a conduce atacuri ofensive la momentul și locul ales de ei.

Dar evoluția situației de pe teren în această perioadă a schimbat dinamica dintre invadator și apărător. Ucrainenii sunt aproape în punctul în care ar putea fi capabili să dicteze unde vor avea loc luptele.

În această săptămână s-au înregistrat schimbări în impulsul ucrainean. Campania lor din sud a dus la eliberarea mai multor orașe. Important este că s-ar putea să fi prins mii de ruși la vest de Nipru.

Peste 10.000 de soldați ruși ar putea cădea în încercuirea operațională în regiunea Harkov
Unitățile ocupanților ruși din regiunea Harkov, care ocupă teritoriul de la Kupiansk la Sloviansk, pot cădea în încercuirea operațională a Forțelor de Apărare ucrainene, scrie publicația rusă Meduza, adăugând că este vorba despre mai mult de 10 mii de ocupanți.

Forțele armate ucrainene au avansat deja spre Kupiansk. Aceeași informație este confirmată și de analiștii ISW, care cred că apărătorii ucraineni vor reuși să elibereze orașul în următoarele 72 de ore . Există, de asemenea, informații despre înaintarea forțelor ucrainene în zona satului Senkove.

„Toate acestea înseamnă că un grup mare de trupe rusești, format din mai multe formațiuni cu un număr total de peste 10 mii de oameni, este amenințat de o încercuire operațională. Nu se știe dacă armata rusă are rezerve pentru a evita un astfel de scenariu. Până acum, rezistența la ofensiva ucraineană a fost slabă”, notează Meduza.

O ofensivă ucraineană combinată în nord-est a înregistrat progrese adânci în teritoriul deținut de Rusia. În timp ce ambiguitatea abundă, inițiativa strategică în acest război s-ar fi mutat în ultimele zile la ucraineni, scrie pe Twitter generalul australian.

După șapte luni de lupte vicioase și disperate, acesta ar putea fi un punct de cotitură important. Înseamnă că ucrainenii nu numai că pot lupta cum și unde vor, dar soldații lor luptă știind că rușii sunt în defensivă.

Pierderea inițiațivei pe câmpul de luptă i-ar putea costa scump pe ruși

Odată ce impulsul pe câmpul de luptă este generat, succesul tinde să fie contagios. Rușii, deși dețineau inițiativa, au fost în mare măsură incapabili să genereze un impuls tactic (sau operațional). Conducerea și sprijinul prost, integrarea slabă pe câmpul de luptă, lipsa de întăriri, înfrângerile tactice timpurii – și o strategie generală proastă – i-au costat.

Pentru Rusia, pierderea inițiativei este un alt dezastru pe lângă o invazie care a fost catastrofală. Este greu să-i vezi pe ruși recâștigând inițiativa, în lipsa unei mobilizări la scară mare.

Moralul și eficiența tactică ar putea scădea foarte repede. La aceasta se adaugă atacurile partizanilor din sud împotriva soldaților și oficialilor ruși, dar și asupra infrastructurii de transport.

Ucrainenii generează un ritm operațional care dislocă planurile rusești și îi obligă să acorde și mai multă atenție puterii aeriene, logisticii și întăririlor. Dacă vor menține acest ritm, Ucraina se va asigura că deciziile Rusiei sunt luate pe informații vechi, irelevante, notează generalul Mick Ryan.

Având în vedere operațiunile lor actuale și declarațiile politice ale președintelui Zelenski, eliberarea Peninsulei Crimeea este cu siguranță în joc. Deși acesta poate fi sau nu un obiectiv pentru 2022, rușii trebuie acum să planifice ca și cum ar fi unul dintre obiectivele Ucrainei înainte de „încheierea războiului”.

Presiune psihologică semnificativă la toate nivelurile pentru ruși

Forțele militare ruse aflate sub presiune – în special cele izolate sau înconjurate precum cele de la vest de Nipro – se pot prăbuși catastrofal în absența unei conduceri excelente. Și conducerea militară a Rusiei în acest război nu a fost un model pe care alții să-l imite.

Combinația de presiune pe mai multe fronturi, lipsa întăririlor, sprijinul occidental și tacticile și conducerea inteligente ale ucrainenilor îi pun pe rușii sub o presiune psihologică semnificativă la toate nivelurile.

Cu eșecurile de pe câmpul de luptă, provocările în asigurarea personalului și deficitul de muniție și alte echipamente, precum și constrângerea economică și energetică eșuată a lui Putin, rușii vor fi provocați să vină cu o nouă „teorie a victoriei”.

Și dacă în următoarele zile sau săptămâni apar imagini cu un număr mare de trupe ruse care se retrag sau sunt capturate, ar putea fi o calamitate strategică pentru președintele Putin. Narațiunile sale despre măreția Rusiei și eficacitatea armelor sale minune se vor ruina.

Ucraina, probabil, are acum inițiativa, precum și impulsul tactic și operațional pentru iarnă. Războiul este departe de a fi încheiat, dar succesul pe câmpul de luptă al Ucrainei va fi un impuls pentru moralul țării și Occidentul trebuie să continue să o sprijine, încheie generalul în rezervă australian.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button