ISTORIE

Oamenii cu ochi albaştri au un strămoş comun, care a trăit în regiunea Mării Negre

Persoanele cu ochi albaştri au un strămoş comun, care a trăit în regiunea Mării Negre, în urmă cu 10 000 – 8 000 de ani i.Hr. – aceasta este concluzia surprinzătoare la care a ajuns, recent, o echipă daneză de cercetători din Copenhaga.

Se estimează că, în prezent, aproximativ 9% din populaţia lumii are ochi albaştri, un procent foarte mic dacă îl raportăm la persoanele cu ochi negri sau căprui. In schimb, in Finlanda, circa 90% dintre locuitori au ochi albaştri (cel mai mare procentaj din lume, din acest punct de vedere), scrie deștepți.ro.

De altfel, peste 80% din populaţie are ochi albaştri şi în alte ţări din partea de nord a Europei – (Scandinavia, adică, pe lângă Finlanda, Suedia, Norvegia, Danemarca, Islanda, la care se adaugă Regatul Unit, Țările Baltice, Rusia de Vest). In ţările mediteraneene, persoanele cu ochi albaştri reprezintă sub 20% din totalul populaţiei.

Există trei tipuri de culori ale ochilor fiinţei umane – negri, albaştri (8 – 10% din totalul populaţiei) şi verzi (doar 2% din populaţia planetei are ochii verzi) – şi variaţii ale acestora – castaniu spre brun, culoarea alunei (maro deschis spre verde), albastru-gri. Culoarea ochilor este ereditară şi este determinată de mai multe gene – două majore şi altele minore, care explică variaţia cromatică, prin urmare culoarea ochilor depinde de genele celor doi părinți.

La naştere, albastrul ochilor este universal, dar temporarCuloarea finală a ochilor este clară abia după vârsta de trei ani, după ce ochiul se dezvoltă şi produce mai multă melanină în iris.

Concluzia la care au ajuns specialiştii de la Universitatea din Copenhaga, în urma unor cercetări minuţioase, este că persoanele cu ochi albaştri au, toate, un strămoş comun, din perioada neoliticului (circa 8 000 – 10 000 de ani i.Hr.) şi care a trăit în regiunea Mării Negre.

În studiu au fost implicate 800 de persoane cu ochi albaştri din întreaga lume, constatându-se că, la 99,5% dintre participanţii la studiu, a existat aceeaşi mutaţie genetică, la nivelul ADN-ului lor, cu impact asupra producției și exprimării melaninei, molecula responsabilă de culoarea irisului.

O descoperire uimitoare – persoanele cu ochi albaştri au un strămoş comun

O astfel de mutaţie genetică s-a produs asupra genei OCA2, descoperită în 1996, ducând la crearea unui “comutator” genetic, care a dezactivat capacitatea de a “produce” ochi căprui. Mai exact, gena OCA2 codifică proteina P, a cărei activitate este responsabilă de producerea melaninei, care dă culoarea ochilor noștri, dar și a părului și pielii.

Culoarea ochilor depinde de cantitatea unui singur tip de pigment (numit melanină) din irisul ochiului. “Comutatorul” genetic, situat în gena vecină cu gena OCA2 – HERC2 – limitează producția de melanină în iris, având ca efect „deschiderea” ochilor căprui spre albastru.

După cum sublinia unul dintre cercetătorii danezi, se poate spune că “toți indivizii cu ochi albaștri sunt înrudiți cu același strămoș, toţi au moștenit același “comutator”, exact în același loc în ADN-ul lor”.

La început, toate ființele umane aveau ochi căprui

Ochiul uman
Ochiul uman

Dacă ochii albaștri sunt rezultatul unei mutații genetice la un singur individ, se pune întrebarea cum s-a răspândit trăsătura de la o singură persoană la un procent de 20-40% din populația unor țări europene de astăzi? Potrivit unor teorii, ochii albaștri au fost văzuți imediat ca o trăsătură atractivă, determinând oamenii să-și caute pereche cu ochi albaștri, permițând mutației genetice să se înmulțească.

Nu s-a putut stabili cu certitudine când a avut loc o astfel de mutaţie, dar studiul amplu al ADN-ului a făcut posibilă localizarea existenței acestui strămoș în jurul anului 8000 î.Hr. lângă Marea Neagră. Înainte de apariția acestei mutații, toate ființele umane aveau ochi căprui.

Persoanele cu ochi albaştri nu au pigment albastru

Culoarea ochilor este determinată de melanină – un pigment maro care controlează culoarea pielii, a ochilor și a părului. Aşadar, culoarea ochilor noștri depinde de cantitatea de melanină prezentă în iris. În ochi, există doar pigmenți maro, nu există pigment castaniu sau pigment verde sau pigment albastru. Ochii negri/ căprui au cea mai mare cantitate de melanină în iris, iar pentru persoanele cu ochi albaștri, mecanica este diferită – mutația este aceeași pentru toată lumea și împiedică producerea de pigmenți în iris.

“Comutatorul” HERC2, moştenit de toate persoanele cu ochi albaştri, exact în același loc în ADN-ul lor, nu dezactivează complet gena OCA2, ci, mai degrabă, își limitează acțiunea pentru a reduce producția de melanină în iris. Această “alterare” duce, astfel, la culori diferite ale ochilor, variind de la maro la verde.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button