DIASPORA

Chișinăul amenință să-i falimenteze pe transnistreni, dacă Moscova va opri gazul pentru R. Moldova

Prim-ministra anticipează că dacă Gazprom ne închide robinetul de gaz, administrația din stânga Nistrului va trebui să plătească în avans livrările. Declarațiile au fost făcute la televiziunea naționala, șefa Guvernului punctând că regiunea separatistă poate fi aprovizionată, ca și teritoriul constituțional, de pe piața internațională.

Deocamdată nu există răspuns clar de la Gazprom referitor la livrările gazului după 1 octombrie. Potrivit prim-ministrei, sunt două situații pe care le-am putea avea: fie de pe 1 octombrie Republica Moldova ar putea plăti mai puțin, fie se opresc livrările, fiind invocată auditul datoriilor Moldovagaz, care încă nu s-a realizat.

„Avem scrisori care ne spun că trebuie să soluționăm până la 1 octombrie problema datoriilor, noi le-am solicitat ca termenul să fie extins. Am solicitat să avem claritate despre furnizarea gazelor naturale și despre volume, încă nu avem claritate. Dacă vom accesa gaze naturale de pe piața internațională sau de la parteneri la un preț avantajos, în primul rând trebuie să plătim pentru gazul consumat și trebuie să plătim în avans. Nu e posibil să fie livrate gaze naturale în partea stângă a Nistrului fără a plăti în avans. Există posibilități. Există conectare și cu Ucraina care poate fi accesată, dar este vorba de plata în avans a gazelor naturale și trebuie să avem suficiente cantități”, a spus Natalia Gavrilița.

Referitor la solicitările lui Krasnoselski de se întâlni cu administrația constituțională a țării, Natalia Gavrilița este de părerea că acestea vin din cauza problemelor de securitate, războiului din Ucraina și impactului lu asupra regiunii, conform IPN. „Lucrurile s-au schimbat, avem acest război, avem hotarul cu Ucraina închis, avem probleme pe care le discutăm mai activ pentru că încercăm să menținem pacea și securitatea în regiune. S-au schimbat datele problemei și Krasnoselski vrea să discute noile circumstanțe, dar noi comunicăm la nivel de instituții”, a conchis Gavrilița.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button