ISTORIE

Românii aveau 30 de grade în case, iarna! Case cu încălzire în pardoseală, descoperite la Alba

Îndemnul UE de la reduce căldura din calorifere și a stinge din becuri pentru a face economie vine în totală contradicție cu ceea ce trăiau romanii acum mii de ani. În Alba au fost descoperite case vechi, de pe vremea romanilor, care aveau încălzire în pardoseală. Conform specialiștilor, romanii aveau iarna în case și temperaturi de 30 de grade.

“Astfel, am identificat fundațiile altor încăperi, la fel de vaste, dar și ale unor camere încălzite, prevăzute cu hipocaust (sitemul roman de încălzire sub pardoseală). Am constatat cu regret că o parte a complexelor romane au fost afectate nu numai de amenajări datând din sec. XIX, dar mai ales de intervenții contemporane recente, precum introducerea prin ziduri a unor cabluri de telecomunicații.

“Am descoperit urmele a două cuptoare (praefurnia) care furnizau aerul cald pentru încălzirea spațiilor și a apei. Într-o încăpere am identificat partea inferioară a instalației de hipocaust unde fusese turnată o placă rezistentă, realizată dintr-un amestec special de mortar, cărămidă pisată și pietriș mărunt, în tehnica denumită opus signinum (cocciopesto la italieni).

În această placă erau fixate pilae-le hipocaustului, mici colonete de cărămizi care susțineau partea superioară cu pavimentul. Urmele acestor cărămizi au rămas, în cazul nostru, imprimate pe suprafața plăcii, alături de urmele încălțămintei soldaților care au lucrat la amenajarea instalației respective”, declara atunci, arheologa Muzeului Național al Unirii, Anca Timofan, pentru Alba 24, la momentul descoperirii.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button