ISTORIE

Sfârșitul unei EPOCI: Istoria vieții și a domniei reginei Elisabeta a II-a

Regina Elisabeta a II-a a fost unul dintre cei mai longevivi monarhi care au domnit în istorie. Ea a depășit-o pe stră-stră-străbunica sa, regina Victoria, care a domnit timp de 64 de ani.

Prințesa Elisabeta s-a născut la 21 aprilie 1926, din căsătoria lui Elizabeth Bowes Lyon și a Prințului Albert, Duce și Ducesă de York. S-a născut la Earl of Strathmore, 17 Brewton Street, Mayfair, Londra

Prințesa Elisabeta era cunoscută în familie sub numele afectuos de Lilibeth. A fost numită pentru prima dată de Prințesa Margaret, sora mai mică a Elisabetei, care nu a putut pronunța numele complet Elizabeth și a numit-o pur și simplu Lilibeth. De asemenea, acesta a fost numele dat reginei pe tot parcursul vieții sale de către soțul ei, prințul Philip, duce de Edinburgh, care a murit în 2021, cu un an și jumătate înaintea reginei. Prințesa a fost educată acasă, sub îndrumarea mamei sale și a guvernantei Marion Crawford și a rectorului Colegiului Eton, Sir Henry Martin. De la o vârstă fragedă, prințesa iubea caii, călăria și adora câinii.

Prințesa moștenitoare
Când s-a născut Prințesa Elisabeta, era doar a treia în linia de succesiune la tron și nu a fost luată în considerare pentru acest rol. Când bunicul ei, regele George al V-lea, a murit, fiul său cel mare, prințul Edward, unchiul Elisabetei, urma să fie noul rege. Dar Eduard al VIII-lea, după 10 luni pe tron, nu a fost încoronat niciodată, după ce a abdicat public de la coroană pentru a se căsători cu americanca divorțată Wallis Simpson. Fratele său mai mic, George al VI-lea, a fost încoronat la 12 mai 1937, data stabilită pentru încoronarea lui Eduard al VIII-lea.

Regele Edward al VIII-lea și Prințesa Elisabeta / Foto: Getty Images
Fiica cea mare a lui George al VI-lea, Prințesa Elisabeta, a succedat la tron. La vremea respectivă, prințesa a rămas în statutul de „moștenitoare prezumtivă”, deoarece, dacă George și Elizabeth Bowes-Lyon ar fi avut un alt fiu, acesta ar fi moștenit tronul. La vârsta de 21 de ani, prințesa a luat cuvântul la radio pentru a anunța o promisiune solemnă de a-și dedica viața în slujba Imperiului Britanic. Declarația ei a fost următoarea: „Vreau să fac o declarație acum. Una foarte simplă. Declar în fața tuturor că întreaga mea viață, fie ea lungă sau scurtă, va fi dedicată în slujba voastră și a marelui imperiu din care facem parte cu toții.”

Regele George al VI-lea și fiica sa, Prințesa Elisabeta / Foto: Associated Press

Nuntă cu un prinț grec
Prințesa Elisabeta și Prințul Philip s-au cunoscut în 1934, când ea avea 8 ani, iar el 13 ani. A fost la nunta prințesei grecești Marina, la Westminster Abbey. Următoarea dată când s-au întâlnit a fost la încoronarea tatălui Elisabetei, care avea atunci 11 ani, iar doi ani mai târziu, la 13 ani, prințesa și-a dat seama că s-a îndrăgostit de chipeșul Philip, care avea deja 18 ani la acea vreme. Prințul a urmat cursurile Royal Naval College din Dartmouth, unde a ajuns datorită rudelor sale care locuiau în Marea Britanie.

Prințesa Elisabeta și Prințul Philip, 1947

Prințul Philip a fost fiul Prințului Andrew, fiul Regelui George I al Greciei și fratele mai mic al Regelui Constantin I. De la naștere a purtat titlul de Prinț al Greciei și al Danemarcei. Bunicul său, regele George I al Greciei, a fost asasinat în 1913, iar unchiul său a fost detronat. Tatăl lui Filip, după ce și-a pierdut toate însemnele regale, a fost nevoit să fugă din Grecia la Paris împreună cu familia sa. Părinții lui Philip au divorțat, iar pentru o vreme băiatul a locuit cu mama sa, Alice, iar când aceasta și-a pierdut mințile, tatăl său l-a luat în primire și l-a trimis în curând să locuiască la rude în Marea Britanie.

Prințul Philip alături de Elisabeta a II-a și de copii


Philip și Elizabeth erau rude îndepărtate, patru verișori – aveau în comun o stră-străbunică, Victoria. Dar acest lucru sau orice alt fapt nu putea influența decizia lor de a se căsători. La 20 noiembrie 1947, prințesa Elisabeta, în vârstă de 21 de ani, și Philip Mountbatten, în vârstă de 26 de ani – ofițer de marină britanic, veteran al celui de-al Doilea Război Mondial, membru al familiilor regale greacă și daneză și strănepot al reginei Victoria – s-au căsătorit în Westminster Abbey. La 9 iulie 1947, logodna lor a fost anunțată oficial. În ajunul nunții cu prințesa, Philip a primit titlul de Duce de Edinburgh.

Încoronarea Elisabetei a II-a și anii de domnie ai acesteia
Tatăl Prințesei Elisabeta, Regele George al VI-lea, a murit la 6 februarie 1952. În acel moment, ea și soțul ei, Philip, se aflau în vacanță în Kenya. La două zile după moartea regelui, la 8 februarie 1952, Elisabeta a II-a, însoțită de prințul Philip, a depus jurământul de învestitură al Consiliului Privat și a semnat jurământul de succesiune. Urcarea pe tron a Majestății Sale Elisabeta a II-a a fost anunțată o oră mai târziu de către Arhiereu de la balconul Palatului St James cu ultimele cuvinte „God Save the Queen”, toate steagurile londoneze arborate după moartea Regelui fiind ridicate simultan în onoarea noii Regine a Angliei.

Regina Elisabeta a II-a în ziua încoronării

Încoronarea reginei Elisabeta a II-a a avut loc la 2 iunie 1953 în Westminster Abbey. Și a fost prima încoronare a unui monarh britanic care a fost transmisă la televiziune. Acesta a fost văzut de 27 de milioane de oameni din întreaga lume. La 15 iunie 1953, o paradă navală a avut loc la Portsmouth pentru a sărbători întronizarea Elisabetei a II-a. Monarhul a pornit apoi într-un turneu de șase luni în Commonwealth, care a durat până în mai 1954. Elisabeta a II-a a fost primul monarh care a vizitat Australia și Noua Zeelandă, a vizitat Fiji, Tonga, Bermuda, Jamaica, Panama și a călătorit în total 64.000 de kilometri. Începutul domniei sale a fost marcat de un val de optimism în Marea Britanie și în Commonwealth, după cel de-al Doilea Război Mondial, noua „eră elisabetană” a fost ca o gură de aer proaspăt.

În timpul domniei sale din 1952 până în 2022, Regina Elisabeta a II-a s-a întâlnit cu un număr imens de persoane, președinți, șefi de guvern și alte personalități importante. Multe lucruri pe care regina le-a făcut pentru prima dată, cum ar fi faptul că, la 25 decembrie 1957, a devenit primul monarh britanic care le-a urat supușilor săi Crăciun Fericit la televizor (înainte, acest lucru se făcuse întotdeauna prin radio). La 15 iulie 1961, Elisabeta a II-a l-a primit pe primul astronaut Iuri Gagarin la Palatul Buckingham. La 26 martie 1976, a fost primul șef de stat care a folosit e-mail-ul, trimițând prima scrisoare electronică. Elisabeta a II-a a fost cea care le-a scris o scrisoare fiului său, prințul Charles, și soției acestuia, prințesa Diana, în care le cerea divorțul, iar pentru reținerea și lipsa oricărei reacții la moartea fostei sale nurori, monarhul a primit cele mai multe critici.


În 2012 a fost aprobată o lege care modifică ordinea succesiunii, care acorda prioritate moștenitorilor de sex masculin față de cei de sex feminin. În același an, Elisabeta a II-a și-a sărbătorit jubileul de diamant – 60 de ani pe tron). Încă trei ani mai târziu, Elisabeta a II-a a devenit cel mai longeviv suveran britanic din istoria Marii Britanii.

În februarie 2017, regina și-a sărbătorit Jubileul de safir – 65 de ani la putere – iar la 20 noiembrie același an, Elisabeta a II-a și soțul ei, prințul Philip, au devenit primul cuplu regal care și-a sărbătorit aniversarea nunții de platină – 70 de ani. Căsătoria lor regală a fost cea mai lungă din istoria lumii. Odată cu moartea lui Philip, în 2021, Elisabeta a II-a a devenit primul monarh britanic de la regina Victoria încoace care a rămas văduv la tron. În iunie 2022, regina și-a sărbătorit cea de-a 70-a aniversare în platină.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button