EXTERNE

Putin anunță o mobilizare parțială în Rusia care va începe pe 21 septembrie

În discursul său adresat rușilor, președintele rus Vladimir Putin a anunțat o mobilizare parțială în țară, care va începe pe 21 septembrie. Textul discursului a fost publicat pe site-ul Kremlinului.

Potrivit acestuia, vor fi chemați la serviciul militar cetățenii care se află în rezervă și, mai ales, cei care au servit în forțele armate, au anumite profesii militare și experiență relevantă.

„Cei chemați la serviciul militar vor urma în mod obligatoriu o pregătire militară suplimentară, ținând cont de experiența unei operațiuni militare speciale, înainte de a fi trimiși în unități”, a declarat președintele.

Cetățenii ruși chemați la serviciul militar în timpul mobilizării vor primi statutul și toate plățile la care au dreptul militarii prin contract, a promis el.

Putin a declarat că decretul privind mobilizarea parțială prevede măsuri suplimentare privind ordinea de apărare a statului. Președintele rus a descris mobilizarea parțială ca fiind „un pas necesar și urgent pentru a proteja suveranitatea, securitatea și integritatea teritorială a Rusiei”.

Potrivit decretului publicat, în perioada de mobilizare parțială, concedierea din serviciul militar este posibilă din cauza vârstei, din motive de sănătate și a unei sentințe judecătorești de condamnare la închisoare. Guvernatorii au fost instruiți să asigure recrutarea pentru mobilizare în numărul și la momentul stabilit de Ministerul Apărării pentru fiecare regiune. Dreptul de a amâna recrutarea a fost acordat cetățenilor care lucrează în complexul industrial de apărare. De asemenea, contractele de serviciu militar continuă să își producă efectele până la încheierea mobilizării parțiale, cu excepția cazurilor de disponibilizare a militarilor, se arată în decret.

„Tot ceea ce se întâmplă acum cu așa-numitele referendumuri îmi amintește foarte mult de evenimentele din ajunul zilei de 21 februarie. Acesta este doar un pretext pentru a transforma show într-un război oficial în toată regula și, eventual, într-o mobilizare parțială.”

Putin a mai spus în discursul său că „scopul Occidentului este de a slăbi, diviza și distruge” Rusia.

„Ei vorbesc deja direct despre faptul că au reușit să distrugă Uniunea Sovietică în 1991, iar acum a venit timpul ca Rusia însăși să se dezintegreze într-o multitudine de regiuni și zone care se dușmănesc în mod fatal”, a spus el.

Putin a reamintit încă o dată că Rusia deține arme nucleare și a amenințat Occidentul cu utilizarea acestora.

„Când integritatea sa teritorială este amenințată, Rusia va folosi toate mijloacele disponibile, nu este o cacealma”, a spus el. Cei „care exercită șantaj nuclear împotriva Federației Ruse ar trebui să țină minte că vântul a crescut poate să se întoarcă în direcția lor”, a adăugat președintele rus.

„Odată cu aderarea acestor teritorii la Federația Rusă, autoritățile au motive perfect legale pentru a muta recruți în teritoriile ocupate pentru serviciul militar. Recruții pot fi angajați în mod legal în operațiuni de luptă.”

Inițial, Kremlinul plănuia să organizeze „referendumuri” privind apartenența la Rusia în mai multe regiuni ocupate ale Ucrainei la 11 septembrie: pe lângă regiunile Donețk și Luhansk, era planificat și în Kherson și Zaporizhzhya. Cu toate acestea, din cauza situației de pe front și a unei contraofensive a trupelor ucrainene, ideea nu a putut fi pusă în aplicare.

Dreptul internațional nu descrie în detaliu legalitatea referendumurilor în teritoriile ocupate. Cu excepția faptului că Carta ONU, la articolul 2.4, interzice încălcarea integrității teritoriale a țărilor, adică anexarea de teritorii.

În 2014, Comisia de la Veneția a Consiliului Europei a analizat un proiect de lege care ar putea sta la baza anexării Crimeei. Comisia a concluzionat că a încălcat principiile internaționale ale integrității teritoriale, suveranității naționale și neamestecului în afacerile interne ale unui alt stat. Comisia a constatat că așa-numitul referendum din Crimeea nu a respectat standardele democratice europene. Aceste constatări rămân valabile și astăzi pentru toate teritoriile ocupate, a declarat secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović-Burić.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button