POLITICĂ

Alegerile prezidențiale anticipate din Kazahstan vor avea loc pe 20 noiembrie

Alegerile prezidențiale anticipate din Kazahstan vor avea loc pe 20 noiembrie, potrivit unui decret postat pe site-ul președintelui.

Președintele în exercițiu, Kassym-Zhomart Tokayev, a declarat în discursul său că garantează că „campania electorală se va desfășura în strictă conformitate cu legislația, va fi corectă, deschisă și cu o largă participare a observatorilor interni și internaționali”.

De asemenea, el a precizat că „următorii deputați ai Majilis și maslikhats vor fi aleși în cadrul noului sistem mixt – liste de partid și circumscripții uninominale. De asemenea, începând cu luna ianuarie a anului viitor, Kazahstanul va avea o Curte Constituțională. „Redistribuirea puterilor de la președinte la parlament a fost finalizată. Guvernatorii regionali sunt acum aleși în mod alternativ”, a spus el.

Tokayev a reamintit că țara a simplificat procedura de înregistrare a partidelor politice și a redus pragul de înregistrare. „A fost introdusă o cotă de 30% pentru femei și tineri pe listele partidelor și în distribuirea locurilor”, a spus el. Pragul de intrare a partidelor politice în Majilis a fost redus de la 7 la 5%. Pe buletinele de vot a fost adăugată o căsuță „împotriva tuturor””, a spus el.

De asemenea, Tokayev a ordonat Comisiei Electorale Centrale să organizeze și să desfășoare alegerile prezidențiale anticipate. Guvernul trebuie să ia măsurile necesare pentru susținerea organizatorică, logistică și financiară a alegerilor prezidențiale anticipate.

Parlamentul din Kazahstan a aprobat un mandat prezidențial de un singur mandat.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button