Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
ECONOMIE

Guvernul conservator din Marea Britanie reduce la jumătate prețul la energie pentru companii

Guvernul britanic a anunțat miercuri că va plafona prețurile angro la electricitate și gaz pentru întreprinderi la mai puțin de jumătate, de luna viitoare, pentru a diminua presiunea reprezentată de creșterea costurilor cu energia, potrivit Reuters.

Prețurile cu ridicata ale energiei electrice vor fi plafonate la aproximativ 211 lire sterline (239 USD) pe megawat oră (MWh), iar la gaz la 75 lire sterline pe MWh, comparativ cu ratele estimate ale pieței de 600 de lire sterline, respectiv, 180 de lire sterline.

Am decis să intervenim pentru a opri prăbușirea afacerilor, pentru a proteja locurile de muncă și pentru a limita inflația”, a declarat ministrul de Finanțe Kwasi Kwarteng, care urmează să prezinte vineri o actualizare fiscală.

Schema deplafonare a prețurilor la energie pentru afaceri se va aplica inițial de la 1 octombrie până la 31 martie 2023, pentru toți utilizatorii de energie non-casnici, inclusiv organizațiile caritabile și sectorul public, cum ar fi școlile și spitalele, precum și pentru întreprinderi.

Schema oferă inițial sprijin urgent tuturor acestor instituții, dar este de așteptat să fie restrânsă în martie doar pentru cele care au cel mai mult nevoie de el.

O să-l revizuim după șase luni. Ne vom asigura că cele mai vulnerabile afaceri, cum ar fi pub-urile, magazinele, continuă să fie sprijinite după aceea„, a declarat premierul Liz Truss.

Guvernul a anunțat, de asemenea, sprijin pentru gospodăriile din Irlanda de Nord la același nivel cu schema echivalentă din restul Regatului Unit.

Schema de sprijin a fost puternic criticată de majoritatea partidelor politice, care au spus că plata suplimentară de 100 de lire sterline către gospodăriile care nu pot primi sprijin prin limitarea prețului, deoarece folosesc combustibili alternativi, cum ar fi păcura, pentru încălzire, este insuficientă.

Mai mult de două treimi din gospodăriile din Irlanda de Nord folosesc cazane pe păcură ca sursă principală de încălzire, cel mai mare procent din Europa de Vest, potrivit Consiliului pentru consumatori din Irlanda de Nord.

Prețurile cu ridicata ale gazelor și energiei electrice în Europa au crescut după ce Rusia a invadat Ucraina și au rămas volatile de atunci. Prețurile unitare finale pentru schemă vor fi confirmate pe 30 septembrie.

Reprezentanții companiilor, de la pub-uri la producători de oțel, au salutat intervenția, spunând că guvernul le-a aruncat un colac de salvare în condițiile în care se luptă pentru a supraviețui.

Guvernul nu a publicat încă o estimare a costurilor pe care va trebui să le suporte, dar un raport al Citi arată că ar putea fi vorba de 25-30 de miliarde de lire sterline în următoarele șase luni, în timp ce alte estimări arată că ar putea ajunge la 42 de miliarde de lire sterline. Aceasta se adaugă la peste 100 de miliarde de lire sterline pentru o schemă anunțată anterior pentru a ajuta gospodăriile.

Dificultatea în a oferi o cifră a costurilor este că aceasta va depinde de nivelul la care va ajunge prețul energiei în timpul iernii și este foarte dificil de prognozat, așa că nu vă pot oferi un cost absolut”, a spus ministrul de afaceri Jacob Rees-Mogg.

Va fi în zeci de miliarde de lire sterline, fără îndoială”, a spus el.

Kwarteng a declarat miercuri că s-a angajat să reducă datoria pe termen mediu, dar este „absolut corect” să ajute familiile și întreprinderile în fața unui șoc economic major.

Investitorii spun că declarația sa de vineri va fi un test privind încrederea în finanțele publice britanice. Costurile cu împrumuturile cresc în timp ce guvernul se angajează să facă cheltuieli mai mari, iar miniștrii mizează pe o creștere economică accelerată pentru a împiedica derapajul reprezentat de creșterea facturilor.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button