ECONOMIE

Jale pentru românii cu credite! Vor plăti dublu la bănci

Oamenii care au credite legate de indicele IRCC vor plăti rate duble în 2023, iar numărul șomerilor din țara noastră va crește ca urmare a închiderii unor capacități industriale, au afirmat, marți, reprezentanții Coface România (companie care activează în domeniul asigurărilor de credit, a gestionarii riscurilor și a economiei globale).

IRCC este indicele de referință trimestrial al pieței monetare interbancare. El se calculează ca medie aritmetică a valorilor zilnice înregistrate în toate zilele lucrătoare ale trimestrului respectiv. IRCC se calculează în fiecare zi lucrătoare, ca medie ponderată (cu volumele tranzacțiilor) a ratelor de dobândă ale tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară, notează capital.ro.

ROBOR deja a crescut pentru că reacţionează mai repede având în vedere anticipările inflaţioniste, faţă de IRCC. IRCC, care este marcat de lichiditatea efectivă din piaţă, se simte cu un decalaj de şase luni, ceea ce va duce, evident, la o curbare a ROBOR în linie cu temperarea inflaţiei datorită temperării cererii, dar la o resimţire a IRCC în creditele românilor începând cu anul următor.

Anul următor, cine are credite cu IRCC va plăti o rată dublă faţă de ce a plătit anul acesta”, a explicat, marți după-amiază, Iancu Guda, service director în cadrul Coface România, în cadrul unei conferință de presă.

Românii sunt sfătuiți să refinanțeze, temporar, creditele în euro

În prezent, el recomandă oamenilor să încerce să refinanţeze temporar creditele în moneda euro, unde dobânzile bancare sunt mai mici.

„Este ceva temporar. Nu ne puteam aştepta să avem dobânzi mici 30 de ani de acum încontinuu. Deci sunt momente în care ai această creştere temporară a costului de finanţare, de aceea e bine să ai bani de rezervă puşi de-o parte. Din punctul meu de vedere, cea mai bună soluţie este refinanţarea pe euro anul acesta şi anul următor.

Pentru că EURIBOR-ul, chiar dacă va creşte, nu va ajunge la nivelul dobânzilor ROBOR sau IRCC de la noi, iar stabilitatea leului cred că va continua.

E bine să ai împrumuturile în moneda în care ai salariul, dar pentru aceste episoade temporare de creşteri foarte mari ale dobânzilor pe moneda locală, de preferat e să ai un grad nu foarte mare de îndatorare, 25%, să rămâi pe acelaşi indicator, fie că este ROBOR sau IRCC, şi să schimbi în euro un an, doi, apoi să revii la lei. Doar că acolo nu se încadrează mulți, din cauza gradului de îndatorare”, a adăugat Iancu Guda.

Numărul șomerilor din România ar putea crește în perioada următoare

Bogdan Nichişoiu, manager de rating în cadrul Coface România, este ferm convns că numărul șomerilor din România va crește în perioada următoare, în special din cauza faptului că se vor închide capacităţile industriale deoarece nu vor mai putea plăti facturile la energie electrică și gaze naturale.

„Şomajul e de urmărit în următoarele două trimestre, în ce măsură va reflecta scăderile din zona industrială, care sunt impactate de şocul costurilor cu energia. Sectorul industrial este unul care angajează mulţi oameni. Impactul va fi de creştere a şomajului”, a spus Bogdan Nichişoiu.

Potrivit studiului insolvenţelor prezentat de Coface România, în 2021 au fost deschise 6.113 proceduri de insolvenţă, fiind în creştere cu 10% faţă de 2020, iar, în primul semestru din 2022, au fost deschise 3.510 proceduri de insolvenţe, fiind cu 16% mai multe decât în primul semestru din 2021.

Tot în primul semestru din 2022, raportat la 1.000 de companii, numărul insolvenţelor a fost 20, ceea ce reprezintă de două ori mai multe insolvenţe la 1.000 de companii active în comparaţie cu media regională, respectiv 11 firme. Cele mai multe insolvenţe raportat la 1.000 companii active au fost înregistrate în sectorul fabricării produselor textile, a articolelor de îmbrăcăminte şi încălţăminte.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button