EXTERNE

Letonia refuză să deschidă frontierele pentru rușii care fug de mobilizare

Letonia a refuzat să elibereze vize umanitare sau orice alt tip de vize pentru cetățenii ruși care se fug de mobilizărea anunțată de Putin. Ministrul de externe al țării, Edgars Rinkevics, a declarat într-un tweet.

Ministrul a adăugat că Letonia nu intenționează să revizuiască restricțiile de trecere a frontierei pentru rușii cu vize Schengen. Rinkevics a declarat că statul său se va consulta cu aliații și partenerii „cu privire la acțiuni comune în ceea ce privește mobilizarea inițiată de Rusia”.

„Este necesar să discutăm despre continuarea sprijinului pentru Ucraina și să discutăm despre posibile măsuri suplimentare de securitate în regiune”, a declarat ministrul, adăugând că nivelul amenințării militare la adresa Letoniei, între timp, rămâne scăzut.

Estonia, Letonia, Lituania, Estonia, Lituania și Polonia au interzis, începând cu 19 septembrie, intrarea cetățenilor ruși, inclusiv a titularilor de vize Schengen eliberate de țări terțe. Anterior, nouă țări UE au încetat să mai accepte documente pentru vize turistice de la cetățenii ruși. Acestea sunt Letonia, Lituania, Estonia, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Danemarca, Belgia și Țările de Jos.

De asemenea, la 12 septembrie, UE a suspendat regimul simplificat de vize cu Rusia și a recomandat creșterea termenului de examinare a cererilor de vize de la 10 la 45 de zile, iar costul documentului – de la 35 la 80 de euro. În plus, rușilor li se poate refuza acum o viză din motive de securitate și vor fi necesare mai multe documente pentru a justifica scopul călătoriei.

Amintim că pe 21 septembrie, președintele rus Vladimir Putin a anunțat o mobilizare parțială în Rusia, care va începe astăzi. Ministrul Apărării, Serghei Shoigu, a declarat că vor fi chemați 300.000 de rezerviști. Studenții și recruții nu vor fi afectați. Singurele excepții pot fi studenții din departamentele militare, dacă profesiile lor militare sunt solicitate. Purtătorul de cuvânt al președintelui, Dmitriy Peskov, nu a precizat exact cât va dura mobilizarea parțială, menționând că decretul prezidențial nu a specificat niciun termen.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button