RĂZBOI

Schimb de prizonieri între Ucraina și Rusia. Medvedciuk, finul lui Putin și 55 de ruși pentru peste 200 de prizonieri

215 prizonieri de război, dintre care 124 de ofițeri, s-au întors în Ucraina. Schimbul a fost anunțat de șeful biroului prezidențial ucrainean, Andrei Yermak, în cadrul unei întâlniri cu Volodymyr Zelenskii, întâlnire care a fost difuzată la Televiziunea Națională.

Printre cei care s-au întors acasă din captivitatea rusă se numără 108 luptători Azov, precum și membri ai serviciilor de frontieră, ai poliției, ai forțelor terestre și așa mai departe.

Unul dintre cei dați în schimb părții ruse este Viktor Medvedciuk, a anunțat Televiziunea Națională.

Medvedciuk este un politician ucrainean, liderul partidului pro-rus Platforma de Opoziție – Pentru Viață, care a fost interzis după începerea invaziei la scară largă. El a fost reținut în aprilie 2022, după ce a evadat din arestul la domiciliu, unde era deținut sub acuzația de trădare. Autoritățile ucrainene au declarat că l-ar putea schimba cu militarii ucraineni capturați. SBU a publicat o înregistrare video în care el însuși cerea să fie schimbat cu militari din Azov. Secretarul de presă al președintelui rus, Dmitriy Peskov, a declarat că nu se pune problema unui schimb cu Medvedchuk, deoarece acesta este cetățean ucrainean.

Printre prizonierii de război ucraineni schimbați se numără comandantul regimentului Azov, Denis „Redis” Prokopenko, comandantul adjunct al regimentului Azov, Svyatoslav „Kalyna” Palamar, șeful poliției de patrulare din Mariupol, Mihail Vershinin, paramedicul Ekaterina „Ptashka” Polishchuk, sergentul principal al Brigăzii 36, Mihail Dianov și Maryana Mamonova, care a fost capturată în timp ce era însărcinată.

Rusia promisese anterior că militarii ucraineni care au fost eliberați din Azovstal vor fi supuși unei „curți marțiale”. În urmă cu câteva săptămâni, pe rețelele de socializare au circulat fotografii ale unor cuști care ar fi fost ridicate în Mariupol pentru judecarea prizonierilor.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button