ISTORIE

23 septembrie 1386 – Începe domnia lui Mircea cel Bătrân în Ţara Românească

La data de 23 septembrie 1386, începe domnia lui Mircea cel Bătrân, unul dintre cei mai importanţi voievozi români, în timpul căruia s-a pus bazele principalelor instituţii ale Tării Românești. El a fost fiul voievodului Radu I şi fratele lui Dan I cu care era asociat la domnie și pe care îl secondează la tron după moartea acestuia. După preluarea domniei, Mircea cel Bătrân reușește să reziste tendințelor de expansiune ale Regatului Ungar și ale Regatului Poloniei, care urmăreau controlul asupra gurilor Dunării , dar și să stăvilească forțele otomane aflate în plină expansiune în Balcani. Mircea a intrat în conflict cu Imperiul Otoman datorită intervențiilor sale în sprijinul popoarelor creștine din sudul Dunării, cel mai important moment fiind în anul 1395 când sultanul Baiazid I a trecut Dunărea în fruntea unei forțe însemnate pentru a cuceriși supune Țara Românească. Neputându-se opune într-o luptă deschisă datorită inferiorității numerice a armatei sale, Mircea cel Bătrân a ales o tactică de hărțuire, atacând armata otomană într-un loc mlăștinos și împădurit, numit Rovine.

El înfrânge în această luptă ostile turcești, dar nu poate să-și consolideze poziția la tronul țării, deoarece după o nouă luptă dată cu otomanii lângă Argeș , pierde tronul și va fi nevoit să se retragă în Transilvania. Strategia militară abordată de către Mircea în bătălia de la Rovine, dar și tactica retragerii în Transilvania îi aduce lui Mircea o mare faimă între conducătorii acelor vremuri. În locul său, turcii îl așează în scaun pe un anume Vlad, care va fi înlăturat de către Mircea în 1397, cu ajutor militar din partea regelui Sigismund al Ungariei. În anii 1397, pe râul Ialomița și în anul 1400 în apropiere de Giurgiu, Mircea cel Bătrân zdrobește alte două armate otomane ce se întorceau din expediții de jaf în Transilvania. Însă înfrângerea sultanului Baiazid I de către Timur Lenk la Ankara în vara lui 1402 a deschis perioadă de instabilitate în Imperiul Otoman, iar ca urmare Mircea va organiza o nouă campanie împotriva turcilor, pentru ai îndepărta de la hotarele țării. Numai că în anul 1415, noul sultan Mahomed I, strânge o armată uriașă și planifică o mare expediție de pedepsire a voievodului valah. Pentru a evita campania sultanului, Mircea este nevoit să semneze spre sfârșitul domniei un tratat de pace cu Imperiul Otoman, imperiu care recunoștea independența Țării Românești în schimbul unui tribut anual. Mircea cel Bătrân a încetat din viață la data de 31 ianuarie 1418, fiind înmormântat la ctitoria sa de la Cozia.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Albu Mihaela

Albu Mihaela lucrează în presă din 2011 și a învăţat să facă ştiri la o televiziune locală unde s-a specializat pe politică, justiției și economie.

Comentează

Back to top button