RĂZBOI

Ar putea mobilizarea în Rusia să schimbe cursul războiului? În teorie – da. De ce nu are Rusia rezervele necesare pentru a opri ofensiva ucraineană?

Înfrângerea armatei ruse în estul regiunii Harkov a dus la o schimbare radicală a strategiei Kremlinului. Forțele armate ruse din Ucraina nu dispun de mult timp de resursele necesare pentru o acțiune activă pe un front de peste o mie de kilometri, dar Moscova a refuzat să abordeze problema în cel mai evident mod – mobilizarea. După succesul ofensivei ucrainene, a devenit clar că forțele armate ruse nu mai erau capabile nici măcar de o apărare pasivă.

La 21 septembrie, cu șase luni întârziere, Kremlinul a anunțat o „mobilizare parțială”. Decretul lui Putin conține formulări foarte vagi, iar un paragraf este clasificat (probabil că precizează numărul de persoane care urmează să fie mobilizate). Acest lucru face dificilă evaluarea faptului că mobilizarea poate schimba cursul războiului în defavoarea Kremlinului. Cu toate acestea, putem spune deja că va fi foarte dificil să o realizăm.

Ce se întâmplă pe front în acest moment?
Retragerea rapidă a grupării rusești Izyum-Kupyansk, sub amenințarea încercuirii, a creat o breșă de 150 de kilometri pe frontul de la est de Harkov. Gruparea care se retrăgea a pierdut sute de vehicule blindate și artilerie. Ca urmare, trupele care au ieșit de lângă Izyum (cele mai puternice din întreaga grupare) și-au pierdut parțial eficacitatea de luptă. Se pare că comandamentul rus nu a reușit să găsească rezerve capabile să reducă diferența.

Încercarea de a întârzia ofensiva ucraineană la linia defensivă de-a lungul râurilor Oskol și Seversky Donets s-a dovedit a fi un eșec. Forțele armate ucrainene au forțat ambele râuri în mai multe locuri și dezvoltă o ofensivă spre regiunea Luhansk.

Comandamentul rus a încercat să împiedice forțarea militarilor ucraineni pe Seversky Donets prin bombardarea barajului de pe râu de la rezervorul Pechenezh. Este încă dificil de spus dacă acest lucru va încetini înaintarea forțelor armate ucrainene.

Rusia a suferit cea mai mare înfrângere în războiul cu Ucraina în regiunea Harkov. Dar s-ar putea ca acesta să nu fie sfârșitul.

De ce nu are Rusia rezervele necesare pentru a opri ofensiva ucraineană?
Rezervele pregătite recent de comandamentul rus au fost transferate în regiunea Kherson pentru a respinge o nouă ofensivă a AFU. Acolo, atacurile ucrainene nu s-au soldat încă cu un progres.

Cu toate acestea, în zona Izyum, gruparea rusă, care de mai multe luni încerca fără succes să pătrundă spre Slavyansk și Kramatorsk, nu a primit întăriri pentru flancul său vestic întins și insuficient protejat. Când pregătirile AFU pentru o ofensivă pe acest flanc au fost descoperite, comandamentul rus nu a putut găsi forțe care să poată fi redistribuite rapid în zona apărată.

În acest fel, comandamentul ucrainean și-a dat seama de avantajul numeric pe care o armată mobilizată (care a creat zeci de formațiuni noi) îl avea față de o armată pe timp de pace nemobilizată. Acest avantaj poate fi estimat ca fiind de o dată și jumătate sau chiar de două ori mai mare.

Dacă până acum comandamentul rus a crezut că AFU nu poate folosi acest avantaj pentru că este în urma unităților rusești în ceea ce privește puterea de foc, acum a devenit evident că artileria singură nu este suficientă pentru a controla sute de kilometri de front – în condițiile în care inamicul poate și este capabil să-și concentreze forțele, iar forțele armate ale FR (și mai ales aviația) nu sunt capabile să împiedice acest lucru. Dacă o astfel de situație pe front ar persista, războiul ar fi pierdut inevitabil pentru Kremlin.

Puteţi urmări ştirile 10TV.RO şi pe Facebook!

Comentează

Back to top button